Pentagon naveo ključne potrebe Ukrajine za oružjem i pozvao Kongres da odobri pomoć

Pentagon naveo ključne potrebe Ukrajine za oružjem i pozvao Kongres da odobri pomoć

Zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing rekla je na brifingu 13. februara da će bez odobrenja dodatnog finansiranja Ukrajine u Kongresu SAD, mogućnosti pružanja vojne pomoći Kijevu biti izuzetno ograničene.

Prema Singovoj, među najhitnijim potrebama Ukrajine sada su protivvazdušna odbrana i artiljerija, koje su ranije redovno pružane u okviru paketa pomoći u okviru programa PDA do 27. decembra.

„Dakle, jedna od stvari za koju se nadamo da ćemo uskoro moći da obezbedimo u okviru PDA jeste upravo ove vrste naoružanja koje će oni (Ukrajina. – Red.) dobiti“, dodala je ona.

„Ukoliko dodatni zahtev ne bude odobren, Ukrajina više neće primati pakete u okviru PDA, pod USAI (Ukrajinska inicijativa za pomoć u bezbednosti; kupovina oružja od američkih proizvođača). I, naravno, to ugrožava naše mogućnosti u indo-pacifičkom regionu ,“ – objasnila je predstavnica Pentagona.

Sing je dodala da bi druge opcije za vojnu pomoć, kao što je inostrana vojna prodaja, u kojoj bi Pentagon kupovao oružje od američkih proizvođača u ime Ukrajine, trajale mnogo duže.

Podsetimo, dan pre nego što je Senat SAD konačno odobrio nacrt zakona o izdvajanju 95 milijardi dolara za nacionalnu bezbednost.

On daje 61 milijardu dolara Ukrajini za podršku njenim naporima da se suprotstavi ruskoj agresiji, 14 milijardi dolara za Izrael u ratu protiv Hamasa i još 4,83 milijarde dolara za podršku partnerima u indo-pacifičkom regionu, uključujući Tajvan, i odvraćanje od agresije Kine.

Još nije poznato da li će republikanci u Predstavničkom domu pristati da podrže projekat nakon njegovog odobrenja u Senatu. Barem je predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson kritikovao tekst.