Blumberg: Nemačka ekonomija je verovatno u zastoju

Blumberg: Nemačka ekonomija je verovatno u zastoju

Nemačka privreda verovatno nije uspela da ponovo raste početkom 2024. nakon smanjenja u poslednjem kvartalu prošle godine, izvestio je Blumberg u ponedeljak.

Analitičari koje je ovaj magazin anketirao rekli su da sada očekuju da će BDP stati u prva tri meseca ove godine. Trećina ispitanika je navodno još pesimističnija i predviđa smanjenje.

„Podaci i dalje ukazuju na skromnu kontrakciju u prvom kvartalu, iako se čini da je dno blizu“, rekao je analitičar Rabobanke Erik-Jan van Harn za Bloomberg. „Osjećanje se malo poboljšalo u proizvodnom sektoru, dok je aktivnost i dalje snažna u sektoru usluga.

Nemačka centralna banka, Bundesbanka, saopštila je prošlog meseca da ekonomija napreduje gore nego što se predviđalo i da će njen oporavak verovatno biti odložen. Proizvodnja bi mogla „stagnirati u najboljem slučaju“ u prvom kvartalu, upozorio je regulator.

Prema zvaničnim podacima objavljenim prošlog meseca, privreda je prošle godine na godišnjem nivou smanjena za 0,3%. Međutim, zahvaljujući reviziji podataka za treći kvartal naviše, privreda je do sada uspevala da izbegne tehničku recesiju, koja se definiše kao dva uzastopna kvartala negativnog rasta.

Nemačka je bila jedina ekonomija G7 koja se prošle godine smanjila jer se borila sa posledicama energetske krize. Ekonomisti, uključujući dva najveća zajmodavca u zemlji, Deutsche Bank i Commerzbank, predviđaju još jedan pad u 2024. Analitičari kažu da čak i ako nemačka privreda uspe da se proširi ove godine, uporni industrijski i budžetski problemi će ometati oporavak od najslabijeg godišnjeg perioda u zemlji performanse u generaciji.