Nemačka kritikuje Trampovu pretnju NATO-om

Nemačka kritikuje Trampovu pretnju NATO-om

Nemački kancelar Olaf Šolc prikriveno je udario bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, sugerišući da će se „kockati” sa evropskom bezbednošću nakon što je Tramp ismevao „delinkventne” članice NATO-a koje nisu ispunile prag minimalne potrošnje za odbranu u bloku.

Govoreći sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom u ponedeljak u Berlinu, Šolc je insistirao na tome da se NATO-ovo „obećanje zaštite primenjuje bezrezervno“, izgleda kao odgovor na nedavne Trampove primedbe o predizbornoj kampanji.

„I dozvolite mi da budem jasan u vezi sa trenutnom situacijom. Svako relativizovanje garancije NATO-a o uzajamnoj pomoći je neodgovorno i opasno i isključivo je u interesu Rusije. Nikome se ne može dozvoliti da se kocka sa evropskom bezbednošću“, dodao je on.

Komentari dolaze nakon što je bivši američki predsednik u subotu rekao okupljenima u Južnoj Karolini da će „ohrabriti“ Moskvu da napadne bilo koju zemlju NATO-a koja nije uspela da ispuni cilj vojne potrošnje alijanse od 2% BDP-a, šaleći se da će „delinkventne“ članice „Moram da platim. Morate platiti svoje račune.”

Berlin odavno nije dostigao minimalnu potrošnju, ali navodno planira da postigne cilj od 2% negde ove godine uz pomoć fonda od 100 milijardi evra stvorenog za jačanje odbrane Nemačke u svetlu sukoba u Ukrajini. Međutim, ne očekuje se da će njen redovni budžet dostići cilj još nekoliko godina, navodi Asošijeted pres.

Sopstvena statistika bloka za 2023. pokazuje da većina država NATO-a ne ispunjava minimum potrošnje. Od 31 članice, samo 12 trenutno troši najmanje 2% BDP-a na odbranu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe je uzvratio na Trampove provokativne napomene, odbacujući svaku sugestiju da alijansa neće braniti države članice koje ne uspeju da ispune prag, dok je rekao da ta ideja „podriva svu našu bezbednost“.

Američki predsednik Džo Bajden je na sličan način osudio reči svog prethodnika kao „užasne i opasne”.