Novootkriveni mehanizam objašnjava povećani rizik od samoubilačkog ponašanja kod nekih korisnika kontracepcije

Novootkriveni mehanizam objašnjava povećani rizik od samoubilačkog ponašanja kod nekih korisnika kontracepcije

Upotreba oralne kontracepcije koja sadrži sintetički oblik progesterona (progestogen) može dovesti do povećanog rizika od suicidalnog ponašanja kod žena sa depresijom i suicidalnim idejama. Istraživači sa Holandskog instituta za neuronauku sada su otkrili mehanizam koji leži u osnovi ovog procesa.

Oko 700.000 ljudi umire širom sveta od samoubistva na godišnjem nivou. Ipak, to ostaje tabu i loše shvaćen zdravstveni problem. Pod nadzorom prof. dr Dika Svaaba, dr Lin Zhang je posvetila svoje istraživanje otkrivanju mehanizama koji stoje iza samoubistva. Njegova veza sa progesteronom postala je njena poslednja meta istraživanja.

Progesteron igra ulogu u reproduktivnom sistemu žena, ali može delovati i kao hormon stresa. Ovo poslednje se često zanemaruje. „Sve supstance povezane sa stresom mogu doprineti riziku od samoubistva“, objašnjava Svaab. „Zbog njegove veze sa stresom, depresijom i samoubistvom, želeli smo da saznamo više o tome kako progesteron utiče na mozak.“

Zhang je bio u mogućnosti da proučava uzorke mozga dobijene preko Holandske banke mozga, u rasponu od starosti, pola, dijagnoze i uzroka smrti. Njeno istraživanje je pokazalo da je donji deo hipotalamusa, poznat kao infundibularno jezgro, najosetljiviji na progesteron. Ovo je postalo fokus njenog istraživanja.

Kod pacijenata sa depresijom koji su umrli kao posledica samoubistva, Zhang je pronašao povećan broj ćelija koje proizvode supstancu sličnu opijatu. Ovom povećanju je doprinela činjenica da su zajedno eksprimirali progesteronski receptor.

Svab kaže: „Poznato je da uzimanje opijata povećava rizik od samoubistva. Mozak je osetljiv na supstance slične opijatima jer i sam proizvodi te supstance. Tako da progesteron verovatno povećava aktivaciju opioidnog sistema, što na kraju dovodi do povećanog rizika od samoubistva. .“

Dodatno zapaženo zapažanje Džanga je da su se znaci deobe ćelija pojavili u infundibularnom jezgru starijeg stanovništva. Generacija novorođenih neurona u mozgu odraslog čoveka, posebno kod starijih, još uvek je tema debate među neuronaučnicima.

Lekovi koji sadrže progestogen se često propisuju kao kontracepcija ili za lečenje tegoba u menopauzi. Klinička istraživanja pokazuju da, iako je rizik od samoubistva zanemarljiv kod lekova koji sadrže prirodni progesteron, to možda nije slučaj sa njegovim sintetičkim oblikom, jer je moćniji.

Ginekolozi su ovo znanje ugradili u svoju standardnu praksu skriningom pacijenata na depresiju i rizik od suicida pre nego što prepišu jedno ili drugo. Ovo još nije slučaj za lekare opšte prakse. „Nadamo se da će ovaj nalaz navesti doktore da eksplicitno traže znake depresije ili samoubilačkih ideja i, ako je potrebno, predlože alternativnu opciju.“