Rusi pojačavaju pritisak na osovinu Bahmuta

Rusi pojačavaju pritisak na osovinu Bahmuta

U sektoru Liman, Oružane snage Ukrajine neutralisale su 138 ruskih osvajača, a još 78 – kod Bahmuta, rekao Ilja Jevlaš, šef pres službe Grupacije trupa Horticija.

„Na pravcu Liman neprijatelj je izveo 247 udara različitim vrstama naoružanja, uglavnom minobacača različitog kalibra, i učestvovao u pet borbenih okršaja, u kojima je izgubio 138 poginulih i ranjenih lica i 12 jedinica naoružanja i vojne opreme, uključujući i tenk, kamion i 10 bespilotnih letelica raznih tipova“, rekao je Jevlaš.

U pravcu Bahmuta, Rusi pojačavaju ofanzivne napore, posebno kod Bohdanovke, gde u malim grupama idu u juriš, uz podršku dronova i artiljerije. U trenutnim vremenskim uslovima, ruske snage ne koriste tešku opremu.

„Uglavnom se radi o jurišnim jedinicama Oluja Z i Oluja V, koje Rusi najviše štede, po svojoj klasičnoj šemi, koje otkrivaju naša minska polja i vatrene tačke. Njima je naređeno da jurišaju i lociraju naše položaje kao potrošni materijal. Pored toga, ruske snage su izvele 358 udara na položaje Oružanih snaga Ukrajine i došlo je do 19 borbenih okršaja, tokom kojih je ubijeno ili ranjeno 78 osvajača, a uništeno je još 10 jedinica naoružanja i vojne opreme, uključujući jedan IFV i još devet Bespilotne letelice“, rekao je Jevlaš.

Generalno, situacija u pomenutoj ratnoj zoni je stalno napeta, ali pod ukrajinskom kontrolom, primetio je zvaničnik.

Prema rečima portparola, ruske snage su smanjile broj udara sa 700-800 dnevno samo u jednom pravcu na 716 u celoj oblasti.

Tokom dana na prvim linijama fronta došlo je do 63 borbena okršaja. U oblasti Avdijevke odbijeno je osamnaest napada.