Poljska, Francuska i Nemačka obećavaju da će ojačati Evropu dok strahovi rastu oko Rusije i Trampa

Poljska, Francuska i Nemačka obećavaju da će ojačati Evropu dok strahovi rastu oko Rusije i Trampa

Vlade Poljske, Francuske i Nemačke obećale su u ponedeljak da će Evropu učiniti bezbednosnom i odbrambenom silom sa većom sposobnošću da podrži Ukrajinu, pošto raste strah od mogućeg povratka bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u Belu kuću i njegovog potencijalnog dopuštanja Rusiji da proširi agresiju na kontinent.

Ministri spoljnih poslova tri zemlje sastali su se u predgrađu Pariza La Sel-Sen-Klu kako bi razgovarali o Ukrajini, pored drugih pitanja. Razgovarali su o revitalizaciji Vajmarskog trougla, regionalne grupacije osmišljene da promoviše saradnju između Francuske, Nemačke i Poljske.

Poljski premijer Donald Tusk istakao je da želi da revitalizuje odnose svoje nacije sa ključnim evropskim partnerima, ističući potrebu za većom vojnom snagom Evropske unije. Tusk je naglasio da ne postoji razlog da Evropa bude vojno slabija od Rusije te da je povećanje proizvodnje i saradnje apsolutni prioritet.

Diplomatski pritisak usledio je nakon Trampovih komentara tokom vikenda, kada je sugerišući da bi Rusiji trebalo dozvoliti invaziju na zemlje NATO-a koje ne izdvajaju dovoljno sredstava za odbranu. Trampove izjave izazvale su zabrinutost u Evropi i izjavu generalnog sekretara NATO-a da takvi komentari dovode američke trupe i saveznike u veći rizik.

Nemačka kancelarka Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron osudili su Trampove komentare kao opasne i neodgovorne, naglašavajući neograničeno obećanje podrške NATO-a. Šolc je istakao da je svako relativizovanje garancije podrške NATO-a neodgovorno i u interesu Rusije, dok je Makron istakao važnost nastavka snabdevanja i podrške Ukrajini.

Evropske nacije, poput Nemačke i Francuske, najavile su planove za povećanje vojne potrošnje i proizvodnje oružja nakon Trampovih komentara i rastuće napetosti sa Rusijom.

Sastanak ministara spoljnih poslova Poljske, Francuske i Nemačke naglašava ozbiljnost situacije na kontinentu i potrebu za jačanjem odbrane protiv potencijalnih pretnji. Evropska Unija se obavezuje da postane bezbednosna sila koja će podržati svoje članice i saveznike, istovremeno dopunjujući NATO.