Razotkrivanje štetnosti duvana: Put kroz telo i efekti na zdravlje

Razotkrivanje štetnosti duvana: Put kroz telo i efekti na zdravlje

S obiljem dostupnih studija koje istražuju efekte upotrebe duvana, trebalo bi da smo svesni koliko je to štetno za naše zdravlje. Ćelije našeg tela su izuzetno osetljive na toksične agense, a mnogi od njih se nalaze u duvanu.

Kada duvanski dim uđe u naše telo, prvo se susreće sa ćelijama u ustima, nosu i grlu. Ovaj dim sadrži oko 50 kancerogenih supstanci koje se brzo apsorbuju u pljuvačku i nazalne tečnosti, dopirući do gotovo svih ćelija u ovim delovima tela.

Ove supstance izazivaju oksidativno oštećenje i čak mogu oštetiti DNK, što može dovesti do mutacija i razvoja raka. Pored raka pluća, duvan je takođe ključni faktor rizika za rak usne šupljine.

Duvan takođe negativno utiče na imuni sistem, povećavajući rizik od različitih infekcija i razvoja raka. Osim toga, oduzima nam čulo ukusa i mirisa, ostavljajući gorak ukus u ustima.

Simptomi poput gušenja su česti kod pušača, što je povezano sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća (HOBP). Ova bolest može dovesti do blokiranja disajnih puteva i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti i raka pluća.

Makrofagi, ćelije ključne za imuni sistem u plućima, napadaju katran iz duvana, ali na kraju umiru od prekomerne izloženosti. To ostavlja pluća pušača crnim i lepljivim.

Duvanski dim takođe remeti aktivnost makrofaga, povećavajući rizik od raka pluća. Nikotin u duvanu izaziva zavisnost i može dovesti do drugih bolesti poput gubitka pamćenja i mijastenije gravis, koja uzrokuje slabost mišića.

Sve u svemu, koristi duvana su minimalne u poređenju sa ozbiljnim štetama koje nanosi našem zdravlju. Informisanje o ovim efektima može pomoći ljudima da donesu informisanije odluke o svom zdravlju.