Studija pokazuje kako AI može predvideti prognozu nakon operacije hernije lumbalnog diska

Studija pokazuje kako AI može predvideti prognozu nakon operacije hernije lumbalnog diska

Modeli mašinskog učenja mogu da informišu pacijente i kliničare o prognozi nakon operacije hernije lumbalnog diska, prema studiji objavljenoj na internetu 7. februara u JAMA Netvork Open.

Bjornar Berg, doktor nauka, sa Univerziteta Metropolitan u Oslu u Norveškoj, i kolege su razvili i potvrdili modele predviđanja za invalidnost i bol 12 meseci nakon operacije hernije lumbalnog diska u prospektivnoj prognostičkoj studiji zasnovanoj na registru. Analiza je obuhvatila 22.707 hirurških slučajeva (21.161 pacijent) u Norveškom registru za hirurgiju kičme.

Istraživači su otkrili da je procenat slučajeva koji su doživjeli neuspješno liječenje iznosio 33, 27 i 31 posto na osnovu poboljšanja Osvestrijevog indeksa invaliditeta (ODI), Numeričke skale ocenjivanja (NRS) bolova u leđima i NRS bolova u nogama, respektivno.

U svih pet geografskih regiona, odabrani modeli mašinskog učenja pokazali su doslednu diskriminaciju i kalibraciju u internoj i eksternoj unakrsnoj validaciji. Za ODI model, C-statistika se kretala od 0,81 do 0,84.

U svim regionima, nagibi kalibracije (procene tačaka, 0,94 do 1,03) i preseci kalibracije (procene tačaka, -0,05 do 0,11) su takođe bili konzistentni. C-statistika se kretala od 0,75 do 0,80 za NRS bol u leđima i od 0,74 do 0,77 za NRS bol u nogama.

„Modeli su bili zasnovani na rutinski dostupnim preoperativnim prediktorima, što ih čini lako podložnim daljoj eksternoj validaciji u drugim registrima kičme i potencijalno implementiranim u sistemima elektronskih medicinskih zapisa kako bi se informisala o individualnoj prognozi i pomoći u donošenju hirurških odluka“, pišu autori.