Kremlj skeptičan prema novoizabranom predsedniku Finske

Kremlj skeptičan prema novoizabranom predsedniku Finske

Rusija poštuje izbor finskog naroda, koji je za novog predsednika izabrao bivšeg premijera Aleksandra Stuba, ali ne očekuje da će se bilateralni odnosi poboljšati tokom njegovog mandata, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Stub, koga je nominovala liberalna konzervativna Nacionalna koaliciona partija, pobedio je na izborima u nedelju u tesnoj trci protiv Peke Haavista, nezavisnog kandidata kojeg podržava Zelena liga levog centra. Sa Stubbom koji je osvojio 51,6% glasova uz 99,7% prebrojanih listića, Haavisto je priznao poraz.

Kada se vlast promeni u stranoj državi, Moskva je obično izrazila nadu da će novi lider tražiti dobre odnose sa Rusijom, ali „nažalost ne možemo da koristimo ovaj deo naše standardne formulacije u ovom slučaju“, rekao je Peskov novinarima u ponedeljak. Stubove javne izjave ukazuju da „dijalog ne bi bio moguć“, objasnio je on.

Tokom televizijskih debata prošlog meseca, oba kandidata su upitana kako bi reagovali na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina da im čestita posle pobede. Stub je rekao da se neće javiti na telefon, jer bi Moskva iskoristila Finsku „kao pijuna“ za „propagandu“. Haavisto se nije složio, rekavši da je otvoren za kontakte sa Moskvom, pod uslovom da je stav Finske unapred usaglašen sa kolegama članicama EU.

Međutim, Kremlj nije ponudio šansu novoizabranom predsedniku da ispuni svoje obećanje da neće podići telefon. Govoreći na svojoj prvoj konferenciji za novinare sa svojim novim statusom, Stubb je rekao da nije primio nikakve pozive iz Rusije. On je ponovio da dve nacije neće imati „nikakav odnos“ sve dok traje sukob u Ukrajini.

Finska ima parlamentarni politički sistem, ali predsednik ima ulogu u formulisanju spoljne politike i služi kao vrhovni komandant. Kada bude inaugurisan 1. marta, Stub će naslijediti Saulija Niinista, koji je bio na predsjedničkom mjestu od 2012. godine.

Pod Niinistom, zemlja je napustila svoju dugu tradiciju političke neutralnosti i pridružila se NATO-u. Moskva je taj potez shvatila kao neprijateljski i rekla da je podriva bezbednost Finske, a ne da je poboljšava, kako je tvrdila njena vlada.

Stub je bio premijer 2014-2015 i bio je na raznim ministarskim pozicijama, uključujući ministra finansija, ministra evropskih poslova i ministra spoljnih poslova. Takođe je predstavljao Finsku u nacionalnom zakonodavstvu i Evropskom parlamentu.

Ovaj 55-godišnjak je danas kritičar Moskve, ali je 2014. njegova vlada potpisala ugovor sa ruskim nuklearnim gigantom Rosatomom o izgradnji elektrane u Finskoj. Odluka je doneta mesecima nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom. Tadašnji premijer optužio je poslanike da se protive projektu Fennovoima za rusofobiju.