Prvi pogled na asteroide nagoveštava da je to deo izgubljenog sveta okeana

Prvi pogled na asteroide nagoveštava da je to deo izgubljenog sveta okeana

Naučnici NASA-e tek počinju sa analizom fragmenata vraćenih sa asteroida Bennu, a prve indicije su da materijal koji sadrži potiče iz drevnog okeanskog sveta.

Ta pretpostavka je zasnovana na fosfatnoj kori otkrivenoj na asteroidu. Mineral fosfata bogat kalcijumom i magnezijumom nikada ranije nije viđen na meteoritima – tim malim svemirskim stenama koje prolaze kroz našu atmosferu do Zemlje.

Hemija minerala ima jezivu sličnost sa onom pronađenom u isparenju ispod ledene kore Saturnovog meseca, Enceladusa.

Fosfat je takođe ključni gradivni element života, dodajući težinu hipotezi da je život na Zemlji prvi pokrenuo materijal koji su iza sebe ostavili asteroidi, dok su se razbijali na površinu tokom burne rane istorije naše planete.

Naučnici kažu da je svet čiji je deo nekada bio Bennu verovatno imao sličnosti sa Enceladom, ali je bio otprilike upola manji. Kako se Sunčev sistem formirao, on bi bio uništen sudarom sa drugim objektom, formirajući hiljade asteroida.

Ovo su izuzetno uzbudljiva istraživanja za naučnike, jer je prilika da se proučavaju uzorci asteroida tako retka. OSIRIS-REk misija je tek treći put u istoriji da smo uspeli da zgrabimo delove asteroida i vratimo ih na Zemlju.

U slučaju Bennua, povratno putovanje je ukupno trajalo sedam godina i prešlo je znatnu udaljenost od 6,21 milijardi kilometara (3,86 milijardi milja). Kapsula uzorka bezbedno je stigla nazad u septembru 2023.

„Bićemo zauzeti još dugo, dugo“, rekao je planetarni naučnik Dante Lauretta, sa Univerziteta Arizona, Leonardu Dejvidu na Space.com. „Ovo je ogromna količina uzorka za nas.“

Timovi širom sveta bliže posmatraju fragmente asteroida. Na Univerzitetu u Arizoni, oni probijaju hiljade čestica, od kojih najveća ima 3,5 centimetra (1,4 inča) u prečniku.

Tehnike koje se primenjuju na uzorke asteroida uključuju difrakciju rendgenskih zraka, gde se analiziraju obrasci elektromagnetnog zračenja da bi se razumelo više o prirodi materijala sa kojim dolaze u kontakt.

Smatra se da Bennu predstavlja ostatak materijala od formiranja Sunčevog sistema, pre nekih 4,5 milijardi godina. Razumevanje odakle dolazi naučiće nas više o tome odakle smo došli.

Još smo u ranim fazama ovog istraživanja i možemo očekivati još mnogo otkrića i otkrića u budućnosti – uključujući, moguće, potvrdu tipa planetezimala koji je iznedrio Bennua.

Dosadašnja otkrića trebalo bi da budu predstavljena na 55. konferenciji o lunarnoj i planetarnoj nauci održanoj u Teksasu.