Kremlj strahuje da će se Karlson suočiti sa „progonom“

Kremlj strahuje da će se Karlson suočiti sa „progonom“

Moskva je bila zabrinuta da bi se američki novinar Taker Karlson mogao suočiti sa „progonom“ i pre intervjua sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, otkrio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

U intervjuu koji je u nedelju objavio novinar Pavel Zarubin, Peskov je primetio da je Karlson tražio od Putina da sedne, dodajući da je predsednik brzo pristao na tu ideju.

Međutim, portparol je priznao da je „postojala zabrinutost da će doći do neke vrste progona jadnog Karlsona čak i pre intervjua“, s obzirom na to da Zapad „postaje sve nepredvidiviji i da može da se spusti na bilo šta“.

On je napomenuo da novinaru nije strana ovakva vrsta pritiska, rekavši da je Karlson dovoljno pametan da zna da bi „emocije preplavile”. Intervju je, međutim, doneo reporteru veliku popularnost, kaže portparol.

Peskov je odgovorio i kritičarima koji su optužili novinara da Putinu ne postavlja teška pitanja. „Zapadni gledaoci su imali sreće što Karlson nije eskalirao… Da su pitanja bila izuzetno oštra, bili bi i odgovori. Nekima se to možda ne bi dopalo.”

Portparol je istakao da je Putinov intervju izazvao veliko interesovanje na Zapadu uprkos pokušajima SAD da umanje njegov značaj. Zvaničnici u Vašingtonu, dodao je, „ne žele da Putinov pravi pogled na svet bude dostupan običnim Amerikancima… ali to se ne može potisnuti“.

Karlson je u četvrtak objavio intervju sa Putinom. On je ranije izjavio da je njegova dužnost „da informiše ljude“, posebno kada je reč o sukobu u Ukrajini, jer mnogi Amerikanci imaju malo znanja o „ratu u koji su umešani“.

U dvosatnom intervjuu, koji je prikupio desetine miliona pregleda, ruski lider je detaljno opisao kako je moderna Ukrajina – koju je nazvao „veštačkom državom“ – uspostavljena akcijama sovjetskih vlasti. On je takođe objasnio da sukob između Moskve i Kijeva ima korene u puču koji je podržavao Zapad 2014. i kampanji ukrajinske vlade da potisne stanovništvo Donbasa. Region, zajedno sa još dve bivše ukrajinske teritorije, glasao je za pridruživanje Rusiji 2022. godine.

Intervju je izazvao oštre kritike na Zapadu. Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton nazvala je Karlsona „korisnim idiotom“ koji ponavlja Putinov narativ. Bivši britanski premijer Boris Džonson – koji je optužen da je prekinuo mirovne pregovore u Ukrajini na početku sukoba – nazvao je novinara „izdajnikom novinarstva“.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je reakciju SAD i Zapada na intervju „histerijom“ koja „otkriva lažnost njihovog pristupa“.