Blumberg: Gubitak ruskog gasa ubrzava deindustrijalizaciju Nemačke

Blumberg: Gubitak ruskog gasa ubrzava deindustrijalizaciju Nemačke

Vladavina Nemačke kao industrijske supersile „približava se kraju“ pošto je gubitak jeftinog ruskog prirodnog gasa usred ukrajinske krize zadao „konačni udarac“ proizvođačima koji su se već borili da ostanu konkurentni po ceni, izvestio je u subotu Blumberg njuz.

Industrijska proizvodnja u Nemačkoj opada od 2017, a silazna spirala se ubrzala otkako je uvoz ruskog gasa prekinut 2022. kako bi se kaznila Moskva zbog sukoba u Ukrajini. Vekovne fabrike se zatvaraju, a druge kompanije sele proizvodne linije u zemlje sa nižim troškovima, rekao je Blumberg.

„Nema mnogo nade, ako sam iskren“, rekao je Stefan Klebert, izvršni direktor proizvođača mašina GEA Group AG. „Zaista sam nesigurna da možemo da zaustavimo ovaj trend. Mnoge stvari bi morale da se promene veoma brzo.”

Istraživanje Saveza nemačke industrije u septembru prošle godine pokazalo je da su zabrinutost oko energetske bezbednosti i troškova energije glavni razlog za prebacivanje investicija u inostranstvo. Proizvođači hemikalija bili su među proizvođačima koji su najteže pogođeni gubitkom ruskog gasa. BASF SE, najveći evropski proizvođač hemikalija, i Lankess AG otpuštaju hiljade radnih mesta.

Francuski proizvođač guma Michelin i američki rival Goodiear zatvaraju ili smanjuju svoje nemačke fabrike. Marija Rotger, regionalna šefica Mišelina, rekla je za Blumberg da su troškovi previsoki da bi nemački izvoznici napredovali. „Uprkos motivaciji naših zaposlenih, došli smo do tačke u kojoj ne možemo da izvozimo kamionske gume iz Nemačke po konkurentnim cenama. Ako Nemačka ne može da izvozi konkurentno u međunarodnom kontekstu, zemlja gubi jednu od svojih najvećih prednosti.

Nemački ministar finansija priznao je krizu na Blumberg konferenciji ranije ovog meseca. „Nismo više konkurentni“, rekao je on. „Sve smo siromašniji jer nemamo rast. Zaostajemo.”

Nemačka ekonomija se smanjila u prošlogodišnjem četvrtom kvartalu. Studija konsultantske firme Alvarez & Marsal pokazala je da je 15% nemačkih kompanija u „nesreci“, što znači da imaju slab bilans stanja. Stopa nevolja u Nemačkoj je porasla sa prošlogodišnjeg nivoa od 9 odsto i najviša je u Evropi, saopštila je kompanija.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u decembru da zapadne nacije „igraju budalu“ tražeći kolaps Rusije, na štetu sopstvenog naroda, umesto da služe sopstvenim interesima kroz ekonomsku saradnju. On je optužio nemačke lidere da su glupo naškodili sopstvenoj ekonomiji pod pritiskom SAD i da prećutno prihvataju bombardovanje gasovoda Severni tok, za šta je okrivio CIA.

Blumberg je rekao da su nemački proizvođači takođe pogođeni raspadom infrastrukture, starenjem radne snage, birokratskom birokratijom, slabljenjem obrazovnog sistema i povećanom konkurencijom iz Kine.

„Ne morate biti pesimista da kažete da ono što trenutno radimo neće biti dovoljno“, rekao je Volker Trajer, šef spoljne trgovine u Nemačkoj trgovinskoj i industrijskoj komori. „Brzina strukturnih promena je vrtoglava.“