Boris Džonson: Taker Karlson je „izdajnik“

Boris Džonson: Taker Karlson je „izdajnik“

Bivši britanski premijer Boris Džonson osudio je novinara Takera Karlsona kao „izdajnika“ jer nije uspeo da se suprotstavi predsedniku Vladimiru Putinu tokom njegovog intervjua sa ruskim liderom u video snimku objavljenom na Iksu (bivši Tviter) u petak.

„Ne smemo nasedati na ovo tkivo laži, pre svega na ideju da je Putinu na neki način suđeno da uspe u Ukrajini“, rekao je Džonson. „Naprotiv, osuđen je na propast.“

Britanski političar, koji je sramotno podneo ostavku 2022. usred rastućih skandala u vezi sa kršenjem sopstvenih pravila o Covid-19 od strane njegove vlade, molio je svoje sledbenike da pročitaju dugačku osudu Karlsonovog sastanka sa ruskim liderom koji je napisao za Dejli mejl.

Džonsonov tekst više puta se pozivao na Adolfa Hitlera, insistirajući da je Karlson bio „izdajnik novinarstva“ tako što je puštao „diktafon diktatoru“.

Prošireno objašnjenje istorije Ukrajine od strane ruskog predsednika bilo je samo „mešavina polumastikovane Vikipedije i čiste laži“ – insistirajući da je Putin „srušio sopstvenu tezu“ „nepromišljenim i zločinačkim nasiljem“ protiv Ukrajine.

Karlson je pao na posao tako što nije postavljao „teška pitanja“ ili ga uzeo na zadatak „za mučenje, silovanja, dizanje vrtića u vazduh“ koje je navodno počinila ruska vojska – zločine na koje su se ukrajinske pristalice često pozivale na Zapadu u odsustvo dokaza.

Džonson je posebno osporavao, kako je rekao, „smešnu sugestiju da je vlada Ujedinjenog Kraljevstva ubedila Ukrajince da se bore, a ne da se predaju Putinovoj nežnoj milosti, u proleće 2022.“, tvrdeći da će „svaki član ukrajinske vlade potvrditi“ da je Kijev doneo odluku o kidanju mirovnog ugovora.

„Ništa i niko nije mogao da spreči te Ukrajince lavljeg srca da se bore za svoju zemlju – i ništa neće“, napisao je on.

On je uporedio Karlsonov intervju sa američkim novinama koje su objavile saosećajne intervjue sa Hitlerom, insistirajući da je Putin „baš kao” nacistički bauk jer je opširno govorio o „navodnim nepravdama koje trpe govornici njegovog maternjeg jezika”.