Vojna vlada Mjanmara aktivirala zakon o regrutaciji usled širenja oružanog otpora

Vojna vlada Mjanmara aktivirala zakon o regrutaciji usled širenja oružanog otpora

Vojna vlada Mjanmara u subotu je prvi put od 2010. godine aktivirala zakon o regrutaciji, koji podrazumeva obavezno služenje vojnog roka za mladiće i devojke, dok se oružani otpor širi širom zemlje. Ova odluka predstavlja značajan potez koji ukazuje na izazove s kojima se suočava vojska u održavanju svoje vlasti.

Prema Zakonu o vojnoj službi iz 2010. godine, muškarci između 18 i 45 godina i žene između 18 i 35 godina mogu biti regrutovani u oružane snage na period od dve godine, sa mogućnošću produženja na pet godina tokom vanrednih situacija u državi. Ovaj zakon je aktiviran nakon što je vojna vlada, poznata kao Savet za državnu upravu, došla na vlast 2021. godine, srušivši izabranu civilnu vladu Aung San Su Ći.

Aktiviranje zakona dolazi u trenutku kada vojska Mjanmara doživljava neuspeh u suzbijanju oružanog otpora širom zemlje. Alajansa oružanih etničkih organizacija pokrenula je iznenadnu ofanzivu koja je za manje od tri meseca zauzela velike delove teritorije u severoistočnom Mjanmaru duž granice s Kinom. Ova pobeda nadahnula je snage otpora u drugim delovima zemlje da pokrenu sopstvene napade, dok su borbe u zapadnoj državi Rakhine izazvale masovno bekstvo pripadnika državne bezbednosti u susedni Bangladeš.

Oružani otpor Mjanmara suočava se s dva ključna izazova: protivljenjem prodemokratskih snaga formiranih nakon preuzimanja vlasti, kao i bolje obučenim i opremljenim naoružanim grupama etničkih manjina koje se decenijama bore za veću autonomiju. Savezi između grupa otpora dodatno otežavaju situaciju za vojnu vladu.

Portparol vojne vlade, general-major Zav Min Tun, istakao je da je aktiviranje zakona o regrutaciji usled trenutne situacije u Mjanmaru. On je naglasio da bi ova mera mogla pomoći u sprečavanju daljeg širenja oružanih sukoba pokazivanjem snage neprijateljima.

Međutim, izveštaji o nasilnom regrutovanju mladića u urbanim sredinama izazvali su zabrinutost među stanovništvom. Širenje oružanih sukoba sve više prelazi u građanski rat, dok vojna vlada Mjanmara pokušava održati kontrolu nad situacijom.