Šef Minhenske konferencije: Rusija može napasti NATO

Šef Minhenske konferencije: Rusija može napasti NATO

Šef Minhenske bezbednosne konferencije Kristof Hojzgen rekao je da se ne može isključiti mogućnost ruskog napada na zemlju članicu NATO.

Upitan da li veruje da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da naredi takav napad, Hojzgen je rekao: „Naravno. Na kraju krajeva, Putin je više puta govorio da je raspad Sovjetskog Saveza najveća katastrofa 20. veka jer je mnoge Ruse ostavio da se nađu. van Rusije“.

Prema njegovim rečima, „Putin je nastojao da obnovi Veliku Rusiju u granicama ugašenog Sovjetskog Saveza, globalne imperije u kojoj bi vladao kao car“.

On je sugerisao da bi Putinove mete mogle biti Moldavija ili baltičke države.

Istovremeno, Hojzgen je odbio da spekuliše o tome šta bi ruski diktator mogao da odluči.

Ali moramo učiniti sve da osiguramo da Ukrajina dobije oružje i vojnu pomoć koja joj je potrebna da se uspešno suprotstavi ruskim agresorima i protera ih sa svoje teritorije“, rekao je on.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je u januaru da bi Alijansa trebalo da se pripremi za ruski napad na zemlju NATO-a u roku od 5-8 godina.

Glavnokomandujući švedskih oružanih snaga Mikael Buden i ministar civilne odbrane Karl-Oskar Bolin rekli su da svi građani zemlje treba da budu spremni za rat.

A glavnokomandujući Oružanih snaga Norveške je pozvao da se ne otvara „prozor mogućnosti“ da se pripremi za potencijalnu direktnu konfrontaciju sa Rusijom, jer bi ovo vreme moglo da se završi za nekoliko godina.