Hamas: Ofanziva na grad Rafa dovešće do „desetina hiljada mrtvih i ranjenih“

Hamas: Ofanziva na grad Rafa dovešće do „desetina hiljada mrtvih i ranjenih“

Militantna grupa Hamas izdala je u subotu upozorenje da bi najavljena izraelska ofanziva na Rafa mogla dovesti do „desetina hiljada mrtvih i ranjenih“ u tom gradu na jugu Gaze.

Zarobljeni u južnom pograničnom gradu Rafa u Pojasu Gaze i oko njega, više od milion Palestinaca čeka da Izrael dovrši plan za njihovu evakuaciju i započne kopnenu ofanzivu na Hamasove borce u tom gradu, prenela je 10. februara agencija Rojters.

Očevici su u subotu izvestili o novim izraelskim napadima na područje  Rafa gde prema podacima UN-a sada živi više od 1,3 miliona Palestinaca, većinom civila koji su pobegli od rata koji već četiri meseca besni između Izraela i palestinskog militantnog pokreta Hamas.

Nakon što je u sredu naredio vojsci da pripremi ofenzivu na Rafa, premijer Benjamin Netanjahu je u petak od nje zatražio i da dostavi plan za evakuaciju civila i uništenje Hamasa u tom gradu.

„Upozoravamo na katastrofu i masakr koji bi mogao rezultirati desetinama hiljada mučenika i ranjenih“, rekao je Hamas u subotu, dodajući da odgovornim za moguće posledice smatra „američku administraciju, međunarodnu zajednicu i izraelsku okupaciju“.

Nakon grada Gaze, zatim i Kan Junisa, Izrael sada cilja na kopnenu operaciju u Rafu.

Ovaj grad iza kog stoji zatvorena granica s Egiptom dom je stotinama hiljada Palestinaca koji su pobegli od bombardiranja i borbi sa severa teritorija dok su se kretali prema jugu. Sada se nalaze u očajnim uslovima, a grad je pretvoren u veliki logor.

„Nemoguće je postići cilj rata bez eliminacije Hamasa i ostavljanja četiri bataljona Hamasa u Rafi“, a to zahteva da se „civili evakuišu iz borbenih zona“, rekao je Netanjahu.

Za sudbinu civila zabrinuti su UN, pa i SAD, glavni saveznik Izraela.

„Sprovođenje takve operacije sada, bez planiranja i bez razmišljanja na području u kojem živi milion ljudi bila bi katastrofa“, upozorio je ove nedelje američki Stejt Department.

Predsednik Džo Bajden u četvrtak je ozbiljno povisio ton prema Izraelu, ocenivši „odgovor u pojasu Gaze“ na napad 7. oktobra „preteranim“, piše Hina.