Mediji: Nemačka predviđa još 10 miliona izbeglica iz Ukrajine u slučaju pobede Rusije u ratu

Mediji: Nemačka predviđa još 10 miliona izbeglica iz Ukrajine u slučaju pobede Rusije u ratu

Nemačka savezna vlada predviđa da će se u slučaju najgoreg scenarija u Ukrajini i pobede Rusije broj ukrajinskih izbeglica povećati za 10 miliona, a Nemačka će biti jedna od zemalja njihovog odredišta.

Ovo je objavio list Velt am zontag pozivajući se na predstavnike bezbednosnih snaga i parlamentarce Nemačke, koji su bili upoznati sa prognozom, piše „Evropska istina“.

Kako piše izdanje, „u slučaju potencijalnog raspada Ukrajine, nemačka vlada pretpostavlja da će zemlju napustiti još oko deset miliona ljudi“. U ovom scenariju, „ogromna većina izbeglica će otići u zapadnu Evropu, a Nemačka će biti jedna od zemalja odredišta“.

Istovremeno, dodaje Velt am Sonntag, nemačka vlada u svojim prognozama pretpostavlja da Ukrajina ima vojne i finansijske mogućnosti da podrži svoju odbranu i stabilnost do kraja 2024. godine.

Ali situacija je komplikovana zbog kašnjenja pomoći iz Sjedinjenih Država: od prošle jeseni, Kongres nije mogao da odobri dodatna sredstva za podršku Ukrajini.

Roderih Kizeveter, stručnjak za spoljnopolitička pitanja opozicione Hrišćansko-demokratske unije Nemačke, u komentaru za list, pozvao je zapadne zemlje da značajno povećaju vojnu pomoć s obzirom na oklevanje u SAD.

„Ako ne promenimo strategiju podrške Ukrajini, onda će najgori scenario masovnog bekstva iz Ukrajine i širenja rata na zemlje NATO postati mnogo verovatniji. U takvom slučaju deset miliona izbeglica je prilično niska cifra“, rekao je on.

Podsetimo, nemački kancelar Olaf Šolc je tokom posete Beloj kući 9. februara sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom razgovarao o daljoj pomoći Ukrajini, a oba lidera pozvala su Kongres SAD da joj što pre odobri dodatna sredstva.