Američki poslanik obećava da će usporiti odobravanje pomoći Ukrajini

Američki poslanik obećava da će usporiti odobravanje pomoći Ukrajini

Američki senator Rend Pol upozorio je da usvajanje zakona o hitnom finansiranju koji uključuje 60 milijardi dolara za pomoć Ukrajini neće biti brz i nesmetan proces jer neće dozvoliti svojim kolegama da izbegnu ozbiljnu debatu o davanju prioriteta bezbednosti Kijeva u odnosu na američku graničnu krizu. .

„Mislim da bi trebalo da ostanemo ovde koliko god treba“, rekao je republikanac iz Kentakija za CNN u petak. „Ako bude trebalo nedelju ili mesec, nateraću ih da ostanu ovde da razgovaraju o tome zašto misle da je granica Ukrajine važnija od granice sa SAD.

Paulovi komentari su uslijedili dan nakon što je zakon o pomoći pomaknuo ključni korak ka odobrenju u Senatu tako što je odobreno takozvano glasanje o zatvaranju, što znači da se više ne može odugovlačiti kroz filibuster. Međutim, Pol i drugi protivnici mogu usporiti napredovanje zakona ka konačnom glasanju uvođenjem amandmana i zahtevanjem da se o njima raspravlja. Predlog zakona se može ubrzati na glasanje bez dalje rasprave samo ako se svih 100 senatora složi sa ubrzanom procedurom.

Pol verovatno neće dozvoliti da se to dogodi. On je govorio protiv produžavanja sukoba Ukrajine sa Rusijom i bio je uporni kritičar stranih vojnih napada Vašingtona. Libertarijanski senator je bio jedan od 19 republikanskih poslanika koji su prošlog aprila pozvali na zaustavljanje „neograničene“ pomoći SAD Ukrajini i pozvali predsednika Džoa Bajdena da umesto toga traži diplomatsko rešenje za okončanje borbi.

Najnoviji zakon o pomoći uključuje 95 milijardi dolara za hitne troškove, uključujući 60 milijardi dolara za Ukrajinu, 14 milijardi dolara za finansiranje izraelskog rata protiv Hamasa i skoro 5 milijardi dolara za pomoć u odvraćanju kineske „agresije“ protiv Tajvana i drugih indo-pacifičkih partnera. Ako prođe Senat, biće potrebno odobrenje Predstavničkog doma pod kontrolom republikanaca pre nego što ode Bajdenu na konačno odobrenje.

Sedamnaest republikanaca pridružilo se demokratama u Senatu u podršci glasanju o zatvaranju u četvrtak. Predlog zakona je iznenađujuće dobio podršku republikanaca nakon što su ukinute mere bezbednosti granica. Pregovarači GOP-a su ranije tražili suzbijanje ilegalne imigracije kako bi pomogli u prevazilaženju protivljenja daljem finansiranju ukrajinskog sukoba sa Rusijom.

Lider većine u Senatu Čak Šumer sugerisao je da bi mogao da spreči poslanike da napuste Vašington na dvonedeljnu pauzu koja je trebalo da počne ovog vikenda, rekavši da će članovi „nastaviti da rade na ovom zakonu dok posao ne bude obavljen“.

Bajdenova administracija potvrdila je prošlog meseca da je ostala bez sredstava za Kijev nakon što je potrošila 113 milijardi dolara u prethodno odobrenim paketima pomoći. Pol je ranije ove nedelje primetio da pored izdvajanja dodatnih 60 milijardi dolara vojnog finansiranja, najnoviji račun uključuje 7,85 milijardi dolara za „raskošne plate ukrajinskih birokrata“.