Lekarska komora Srbije apeluje na roditelje: Vakcinišite decu prema kalendaru obavezne vakcinacije

Lekarska komora Srbije apeluje na roditelje: Vakcinišite decu prema kalendaru obavezne vakcinacije

Lekarska komora Srbije danas je apelovala na roditelje da vakcinišu decu u skladu sa kalendarom obavezne vakcinacije i da prate savete izabranog pedijatra. Ovaj apel dolazi u svetlu alarmantnog rasta broja obolelih od velikog kašlja, veoma zarazne i opasne bolesti protiv koje postoji vakcina, a koja je deo obavezne vakcinacije. Takođe, ističe se i opasnost od mogućeg izbijanja epidemije morbila.

U saopštenju Lekarske komore prenosi se jasna poruka o značaju vakcinacije kao naučno potvrđene i najefikasnije mere u prevenciji širenja zaraznih bolesti. Imunizacija se ističe kao jedno od najvećih dostignuća čovečanstva i kao intervencija koja je spasila veliki broj života.

Neproverene informacije o navodnoj štetnosti vakcinacije se, prema rečima Komore, šire i stvaraju neopravdan strah kod roditelja, što dovodi do odbijanja ili odlaganja vakcinacije, kao i do pada broja vakcinisane dece ispod nivoa potrebnog za stvaranje kolektivnog imuniteta u Republici Srbiji.

Lekarska komora podseća da su, na njihovu inicijativu, predstavnici državnih, naučnih, obrazovnih institucija i strukovnih komora u zdravstvenom sistemu Srbije potpisali zajedničku Deklaraciju o podršci vakcinaciji u januaru 2018. godine, reagujući na širenje neproverenih informacija o štetnosti MMR vakcine.

Ovaj apel Lekarske komore Srbije predstavlja nastojanje da se podigne svest o važnosti vakcinacije i da se prevaziđu predrasude i dezinformacije koje mogu ugroziti zdravlje dece i javnog zdravstva uopšte.