Trudnice u državama s ograničenim pristupom abortusu češće postaju žrtve ubistva od strane intimnih partnera

Trudnice u državama s ograničenim pristupom abortusu češće postaju žrtve ubistva od strane intimnih partnera

Trudnice koje žive u državama sa ograničenim pristupom abortusu doživljavaju veće stope ubistava intimnih partnera, posebno vatrenim oružjem, prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Američkog koledža hirurga (JACS).

U analizi 9.140 ubistava žena starosti od 12 do 50 godina, istraživači sa Univerziteta u Čikagu otkrili su da je 14% žena koje su bile trudne ili nedavno trudne (definisano kao do godinu dana nakon porođaja) u vreme smrti. veća je verovatnoća da će umreti od ubistva od strane intimnog partnera u poređenju sa ženama koje nisu bile trudne.

Takođe su otkrili da se ubistva žena koje su trudne ili nedavno trudne dešavaju u značajno većim stopama u državama koje imaju ograničen pristup abortusu. Ovaj trend zasnovan na državi nije primećen kod ubistava muškaraca, što sugeriše da pristup uslugama reproduktivnog zdravlja može biti jedan od faktora koji povećavaju rizik žene od ubistva intimnog partnera, rekli su autori.

„Ova studija otkriva da u Sjedinjenim Državama postoji epidemija nasilja koje se može sprečiti koje nesrazmerno pogađa ranjivu populaciju, uključujući i ljude u peripartalnom periodu“, rekla je Grejs Kigan, student treće godine medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Čikagu i glavni autor studija.

„Postoji ogromna realnost da američki zdravstveni sistem zaostaje za mnogim uporedivim nacijama u određivanju prioriteta zdravlja žena. Stope smrtnosti majki u našoj zemlji su izuzetno visoke, a ono što je još upadljivije je da najveći doprinos visokoj stopi mortaliteta čine ubistva. “

Istraživači su analizirali podatke iz Nacionalnog sistema za prijavu nasilne smrti (NVDRS) o ubistvima koja su se dogodila u periodu od 2018. do 2020. pre odluke Vrhovnog suda SAD koja je poništila Roe protiv Vejda 2022. Države su klasifikovane kao restriktivne, neutralne ili zaštitne prema pristup abortusu na osnovu klasifikacije Gutmaher instituta.

„Ovi brojevi su zapanjujući. U poređenju sa drugim zemljama sa visokim dohotkom, SAD su samostalna država po broju ubistava nakon porođaja koje vidimo“, rekla je koautorka Tanja Zakrison, MD, MPH, FACS, profesor hirurgije i direktor istraživanja kritične traume na Medicinskom univerzitetu u Čikagu.

„Ubistvo intimnog partnera je apsolutno epidemija nasilja koje se može sprečiti, i mislim da je nešto drugo što je bilo šokantno jeste to kako vatreno oružje figurira tako dominantno u grupi za ubistva oko porođaja u poređenju sa grupom za ubistva koja nisu u periodu oko porođaja.

Iako se ovo istraživanje nije fokusiralo na to zašto žene mogu biti najranjivije na nasilje tokom ili neposredno nakon trudnoće, prethodna istraživanja su otkrila da je nekoliko društvenih determinanti zdravlja, uključujući nesigurnost hrane, psihosocijalni stres i nestabilnost stanovanja, povezano sa povećanim rizikom od nasilje vatrenim oružjem. Ovi faktori se verovatno pogoršavaju tokom trudnoće, kada parovi mogu iskusiti povećane zahteve i ekonomsku ranjivost.