Porodice nekoliko izraelskih talaca ne žele dogovor da ih vrate kući, žele da Hamas bude uništen

Porodice nekoliko izraelskih talaca ne žele dogovor da ih vrate kući, žele da Hamas bude uništen

U Izraelu, duboka zabrinutost i očaj dominiraju među porodicama talaca koji su zarobljeni u Gazi, a dok većina zahteva hitan dogovor sa Hamasom radi njihovog oslobađanja, mala grupa porodica ističe važnost vojnog pritiska kao ključnog faktora za dugoročnu bezbednost zemlje.

Situacija postaje sve više dramatična kako vreme prolazi, sa izraelskom javnošću koja se sve više mobilizuje i izražava solidarnost sa porodicama talaca, zahtevajući od vlade brzo delovanje kako bi se njihovi najmiliji bezbedno vratili kući.

Na čelu ove kontroverze je mala grupa porodica, poput porodice Mor, koja je osnovala Tikva Forum, organizaciju koja se protivi bilo kakvim ustupcima Hamasu u zamenu za oslobađanje talaca. Cvika Mor, čiji je sin Eitan otet pre četiri meseca, veruje da bi oslobađanje terorista moglo dovesti do novih napada i ugroziti sigurnost Izraela u budućnosti. „Kada oslobodite teroriste, oni će se vratiti ubistvu. Tako je oduvek bilo“, izjavio je Mor.

Međutim, ovaj stav je suprotstavljen većini porodica, koje veruju da samo dogovor može osloboditi njihove najmilije. Mnogi od njih strahuju da su njihovi bližnji u opasnosti zbog uslova u Gazi i pozivaju na hitno delovanje kako bi se njihova sigurnost osigurala.

U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je Hamasove zahteve za sporazumom o talacima, obećavajući umesto toga da će nastaviti rat do „potpune pobede“. Ovo je dodatno polarizovalo mišljenja među porodicama, s jedne strane one koje podržavaju vojnu akciju, a s druge one koje se nadaju brzom dogovoru za oslobađanje.

Dok se pregovori nastavljaju, podela u izraelskom društvu postaje sve očiglednija, dok porodice talaca tragaju za putem koji će ih ponovo ujediniti sa svojim voljenima.