Američki Senat unapredio predlog zakona o pomoći Ukrajini i Izraelu

Američki Senat unapredio predlog zakona o pomoći Ukrajini i Izraelu

Američki poslanici su se približili odobravanju nove runde vojne pomoći Ukrajini nakon što se 17 republikanaca u Senatu pridružilo demokratama u približavanju zakona o finansiranju glasanju, čime je otklonjena potencijalna proceduralna blokada.

Glasanje za zatvaranje u četvrtak od 67-32 premašilo je većinu od 60 odsto koja je potrebna da se unapredi račun za potrošnju od 95 milijardi dolara, što znači da protivnici neće moći da koriste takozvani filibuster da blokiraju glasanje. I dalje se suočava sa potencijalno dugotrajnom debatom u Senatu i pregovorima o amandmanima, a ako prođe u Senatu, zakon će i dalje zahtevati odobrenje Predstavničkog doma pod kontrolom republikanaca pre nego što se uputi predsedniku Džou Bajdenu na konačno odobrenje.

Razvoj je usledio nakon višenedeljnog zastoja, iznenađujuće je dobio podršku republikanaca nakon što su mere granične bezbednosti izbačene iz zakona. Pregovarači su ranije zahtevali odredbe za rešavanje priliva ilegalnih migranata preko granice sa Meksikom kako bi pomogli u prevazilaženju republikanskog protivljenja nastavku finansiranja sukoba Ukrajine sa Rusijom.

Najnovija verzija zakona uključuje 60 milijardi dolara za Ukrajinu, 14 milijardi dolara za finansiranje izraelskog rata protiv Hamasa i skoro 5 milijardi dolara za pomoć u odvraćanju kineske „agresije“ protiv Tajvana i drugih indo-pacifičkih partnera. Ranija verzija je uključivala više od 20 milijardi dolara u finansiranju za osiguranje južne granice nacije.

„Ovaj zakon šalje poruku Amerikancima da njihovi izabrani zvaničnici ne mare za njih“, rekao je senator Rend Pol, republikanac iz Kentakija. „Nikada nisam sreo nijednog Kentakijana koji kaže: ’Popravite granicu Ukrajine pre nego što popravite našu granicu‘.“ On je dodao da će se boriti protiv napora da se ubrza usvajanje zakona osim ako se ne izmeni kako bi se na adekvatan način rešila granična kriza.

S obzirom da je Senat zakazan za dvonedeljnu pauzu ovog vikenda, lider većine Čak Šumer, njujorški demokrata, signalizirao je da će sprečiti poslanike da napuste Vašington „dok posao ne bude obavljen“.

Sve veći broj republikanaca Predstavničkog doma protivio se dodatnoj pomoći Ukrajini, rekavši da predsednik Džo Bajden samo produžava sukob, a ne nudi nikakav plan za okončanje krvoprolića. Bajdenova administracija potvrdila je prošlog meseca da je ostala bez sredstava za Kijev nakon što je potrošila 113 milijardi dolara u prethodno odobrenim paketima pomoći.