Rusija osudila teror i nasilje nad Srbima na Kosovu, zahteva hitne mere zaštite

Rusija osudila teror i nasilje nad Srbima na Kosovu, zahteva hitne mere zaštite

Predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama osudio je direktno ugrožavanje fizičkog opstanka Srba na Kosovu, ističući organizovani teror kosovskih vlasti s ciljem da se Srbi trajno proteraju sa Kosova. On je naglasio da je ukidanje dinara na Kosovu politička i diskriminatorna mera koja ugrožava napore za postizanje rešenja kroz dijalog između Beograda i Prištine.

Ruski predstavnik je takođe istakao česta hapšenja Srba i pokušaje uzurpacije verskih objekata od strane vlasti u Prištini. On je kritikovao Brisel i Vašington zbog ponašanja kao da nema problema na Kosovu i ukazao da EU nije adekvatan medijator.

S druge strane, predstavnica Sjedinjenih Američkih Država pozvala je Srbiju i Kosovo da se uzdrže od nekoordinisanih akcija koje bi mogle eskalirati i da se vrate dijalogu uz posredovanje EU. Takođe je osudila nedavne paramilitarne napade kod manastira Banjska i pozvala Srbiju da kazni počinioce.

Predstavnik Velike Britanije istakao je potrebu za ispunjenjem obaveza i izbegavanjem jednostranih akcija, dok je predstavnik Kine naglasio da jednostrane akcije ne doprinose rešenju kosovskog problema i da teritorijalni integritet Srbije treba u potpunosti poštovati.

Uz to, predstavnici Francuske i Kine osudili su uvođenje evra na Kosovu i pozvali na stabilizaciju situacije i poštovanje Rezolucije 1244 tokom dijaloga između Beograda i Prištine.