Taker Karlson podelio prvu sliku intervjua sa Vladimirom Putinom

Taker Karlson podelio prvu sliku intervjua sa Vladimirom Putinom

Američki novinar Taker Karlson izazvao je žestoku kontroverzu objavom prve slike iz svog dugoočekivanog intervjua sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Slika, koja prikazuje Karlsena i Putina kako sede na suprotnim stolicama u Kremlju, izazvala je različite reakcije, posebno zbog Karlsonovih navoda o nameri da razgovara o sukobu u Ukrajini.

U objavi na svom Instagram nalogu, Karlson je naglasio važnost razgovora sa ruskim liderom u kontekstu američke uključenosti u sukob u Ukrajini. Ova izjava izazvala je negativne reakcije proukrajinskih stručnjaka i političara, koji su Karlsona optužili za izdaju. Bivši američki predstavnik Adam Kinzinger nazvao je Karlsona „izdajnikom“, dok je neokonzervativni pisac Bill Kristol pozvao američke vlasti da ga spreče da se vrati kući dok se ne otkrije „šta se dešava“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da je intervju sa Putinom obavljen, ističući da Karlsonov stav o sukobu nije ni proruski ni proukrajinski. Međutim, Karlson je predvideo da će zapadne vlade pokušati da cenzurišu intervju zbog straha od informacija koje ne mogu kontrolisati.

Reagujući na intervju, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi upozorio je Amerikance da ne uzimaju u obzir ništa što Putin kaže. Ovakve reakcije svedoče o polarizovanosti stavova o odnosima sa Rusijom i ulozi medija u informisanju javnosti o globalnim pitanjima.