U Mađarskoj traže ostavku predsednika zbog pomilovanja osobe umešane u slučaj zlostavljanja dece

U Mađarskoj traže ostavku predsednika zbog pomilovanja osobe umešane u slučaj zlostavljanja dece

Mađarske opozicione stranke pozivaju na ostavku predsednice Katalin Novak nakon što je pomilovala bivšu zamenicu direktora sirotišta osuđenu za saučesništvo u seksualnom zlostavljanju dece.

Još u aprilu 2023. godine, tokom papine posete Budimpešti, Novak je potpisao dekret o pomilovanju skoro dve desetine ljudi.

Nedavno se saznalo da je među njima i muškarac koji je 2018. godine osuđen zbog pomaganja u prikrivanju seksualnog nasilja od strane direktora jednog od sirotišta, čiji je bio zamenik.

Sam reditelj je osuđen na osam godina zbog zlostavljanja najmanje 10 dece između 2004. i 2016. godine.

Mađarske opozicione stranke tvrde da predsednik posle takvog pomilovanja više ne može da obavlja funkciju. Najveća stranka, Demokratska koalicija, pokrenula je etički postupak protiv Novaka u parlamentu.

Pored toga, jedan od mađarskih opozicionih poslanika uručio je predstavnicima Katoličke crkve u Mađarskoj pismo za papu u kojem se tvrdi da je Novak „služio grehu“ davanjem takvog pomilovanja prilikom posete pontifika.

Sama mađarska predsednica je u utorak, 6. februara, negirala da je postupila nepropisno i odbila pozive da zvanično obrazloži svoju odluku. Za vreme mog predsednikovanja nije bilo i neće biti pomilovanja za pedofile, kao što je to bio slučaj u ovom slučaju“, rekao je Novak.

Kritike su stigle i od bivše ministarke pravde Mađarske Džudit Varge, čije je odobrenje bilo neophodno i za odluku o pomilovanju Novaka. Očekuje se da će Varga biti na čelu liste vladajuće partije Fides na izborima za Evropski parlament u junu.

Podsetimo, nedavno je izbio skandal između Mađarske i Italije zbog neodgovarajućih uslova pritvora jednog italijanskog državljanina.