Nova aplikacija za pametne telefone koristi mašinsko učenje za identifikaciju tuberkuloze putem zvuka kašlja

Nova aplikacija za pametne telefone koristi mašinsko učenje za identifikaciju tuberkuloze putem zvuka kašlja

Tim međunarodnih istraživača radi na razvoju inovativne aplikacije za pametne telefone koja koristi tehnologiju mašinskog učenja kako bi identifikovala tuberkulozu na osnovu zvuka kašlja. Ova aplikacija, nazvana TBscreen, trenutno je u fazi istraživanja, ali bi mogla pružiti jeftin i efikasan način za skrining tuberkuloze u regionima sa ograničenim resursima za zdravstvenu negu.

Kašalj je ključni simptom tuberkuloze, ali različite bolesti mogu izazvati različite obrasce kašlja. Ova aplikacija ima za cilj da identifikuje specifične karakteristike kašlja povezane sa tuberkulozom kako bi pružila preciznije rezultate u poređenju sa trenutnim metodama dijagnostike.

Korišćenjem različitih mikrofona, istraživački tim otkrio je da TBscreen može preciznije identifikovati aktivnu tuberkulozu nego skupi mikrofoni. Aplikacija se trenira da prepozna obrasce i učestalost kašlja povezanih sa tuberkulozom, kao i da razlikuje tuberkulozni kašalj od kašlja uzrokovanog drugim respiratornim poremećajima.

„Mehanizam proizvodnje kašlja varira u zavisnosti od različitih faktora, kao što su svojstva sluzi, snaga respiratornih mišića i drugi“, objasnio je Manuja Sharma, vodeći autor istraživanja. „Napravili smo dizajn studije sa minimalnom pozadinskom bukom kako bismo osigurali da model trenira na razlikama u karakteristikama kašlja, a ne na buci u okruženju.“

Ovaj napredak u tehnologiji može biti od presudnog značaja u borbi protiv tuberkuloze, koja je u porastu u nekim delovima sveta. TBscreen bi mogao pružiti jeftin, brz i precizan način za rano otkrivanje ove opasne bolesti, čime bi se omogućila efikasnija intervencija i sprečila dalja širenja tuberkuloze.