Počelo suđenje bivšem načelniku novosadske policije, u optužnici se citiraju poruke sa uticajnim funkcionerima

Počelo suđenje bivšem načelniku novosadske policije, u optužnici se citiraju poruke sa uticajnim funkcionerima

U Specijalnom sudu u Beogradu počelo je suđenje bivšem pomoćniku direktora policije i načelniku novosadske policije Slobodanu Malešiću i još četvorici drugih optuženih za trgovinu uticajem i zloupotrebu službenog položaja.

Suđenje je počelo izlaganjem navoda optužnice, a zatim izjašnjavanjem optuženih o krivici. Svi su negirali ono što im Tužilaštvo stavlja na teret i kazali su da će iznositi odbranu.

Prvooptuženi Slobodan Malešić je policijski general, zaposlen u MUP-u kao pomoćnik direktora policije za Specijalnu i posebne jedinice policije, a u vreme istrage i hapšenja bio je načelnik novosadske policije, gde je je bio upućen na vršenje službe. Osim Malešića, optužena su i dvojica policijskih službenika i dvojica zaposlenih u „Putevima Srbije“ i „Koridorima Srbije“.

Optužen je bio i biznismen iz Prijepolja Dženan Kujović, koji je sklopio sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivice i osuđen je na uslovnu kaznu zatvora i novčanu kaznu.

Slobodan Malešić se tereti da je organizovao kriminalnu grupu radi zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem u periodu od jula 2018. do trenutka hapšenja aprila 2022. i to da je koristeći službeni položaj u MUP-u posredovao da se u policiji sprovode nezakonite službene radnje u korist Kujovića, za šta od njega primao mito.

U optužnici se takođe navodi i da je bivša državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović posredovala u trgovini uticajem, odnosno da je Malešić uticao na nju da izda nalog da se prekine nadzor i kontrola nad Kujovićem. Hrkalović je tokom saslušanja u istrazi tvrdila da joj Malešić nije tražio tako nešto niti da je ona to naredila Slađani Petrović, načelnici Službe za kriminalističku analitiku.

S druge strane, načelnica Petrović je u istrazi svedočila suprotno – da je upravo od Hrkalović dobila usmeno naređenje, telefonom, da se Kujović skine sa nadzora što je i uradila.

Inače u optužnici se citiraju poruke koje je Malešić razmenjivao sa uticajnim državnim i političkim funkcionerima, a među njima su Miloš Vučević, Andrej Vučić i Zvonko Veselinović.

Takođe u optužnici se navode i poruke koje je u vezi sa Malešićem advokatu Vladimiru Đukanoviću slao Malešićev neimenovani kum. Interesantno je da je upravo Đukanović u ovom slučaju zastupao sada osuđenog Dženana Kujovića.

Suđenje se nastavlja 5. marta kada bi trebalo da okrivljeni iznose svoju odbranu.