Premijer Španije stao je u odbranu „seksističke” pesme koja će ići na Pesmu Evrovizije

Premijer Španije stao je u odbranu „seksističke” pesme koja će ići na Pesmu Evrovizije

Španski premijer Pedro Sančez izjavio je da se ne slaže sa kritikama na račun pesme koja je izabrana za ovogodišnju Pesmu Evrovizije kao seksističke.

Španiju će na Evroviziji 2024, koja će se održati u švedskom gradu Malmeu, predstavljati grupa Nebulossa sa pesmom Zorra. Pobedio je na nacionalnoj selekciji koju je organizovala španska televizija RTVE.

Nebulosina pesma postala je viralna u Španiji, dobivši preko dva i po miliona pregleda na Jutjubu za nekoliko dana. Ali naslov pesme izazvao je kritike od strane nekih španskih umetnika i feminističkih organizacija, od kojih je jedna podnela žalbu RTVE tražeći da Nebulosa bude uklonjena sa Evrovizije.

Činjenica je da bukvalno španska reč zorra znači „lisica“, ali je u razgovornom jeziku bliska po značenju psovki za ženu („kurva“). Izvođači objašnjavaju da je Zorra pesma koja ismeva mizoginiju i dvostruke standarde sa kojima se suočavaju žene u društvu.

Sa ovim se složio i premijer Španije Pedro Sančez, koji je tokom intervjua na TV kanalu La Sekta zamoljen da prokomentariše skandal oko nacionalnog izbora za Evroviziju.

„Mislim da feminizam nije samo pošten, već može da bude zabavan, a ovakva provokacija treba da dolazi iz kulture“, rekao je Sančez, pripisujući čak i kritike pesme pristalicama desničarskih partija.

Evropska radiodifuzna unija, koja je organizator Pesme Evrovizije, već je potvrdila da Zora ne krši pravila takmičenja za pesmu i primljena je na njega. U zvaničnom engleskom prevodu imena korišćena je reč „Fok“.

Podsetićemo da su prošle godine organizatori ženske trke Carrera de la Mujer (doslovno u prevodu „Ženska trka”) morali da se pravdaju jer su pobednici takmičenja za nagradu poklonili kombajn.