Nedostatak starijih žena u istraživanjima o sportu i vežbanju: Potreba za akcijom

Nedostatak starijih žena u istraživanjima o sportu i vežbanju: Potreba za akcijom

U uvodniku objavljenom u Britanski časopis za sportsku medicinu, grupa međunarodnih istraživača ističe hitnu potrebu za rešavanjem nedostatka starijih žena u istraživanjima o sportu i vežbanju. Nedostatak istraživanja uključujućih žene u ovim studijama predstavlja problem ne samo zbog sve većeg broja sportistkinja, već i zbog zdravlja žena uopšte.

Analiza podataka iz 2021. godine pokazala je da žene čine manje od trećine učesnika u istraživanjima o sportu i vežbanju, a ovaj broj verovatno opada za žene starije od srednjih godina. Hormonske promene koje žene doživljavaju tokom perimenopauze i postmenopauze mogu imati značajan uticaj na njihovo zdravlje i sposobnost učešća u fizičkoj aktivnosti.

Osim toga, postojeće studije retko istražuju uticaj perimenopauze i postmenopauze na učešće u sportu, vežbanje i fizičku aktivnost kod žena. Ključni istraživački prioriteti uključuju uticaj hormonskih promena na učešće u sportu, ulogu vežbanja i ishrane u upravljanju simptomima, kao i uticaj hormonskih promena na performanse i odgovore na trening.

Autori ističu potrebu za poboljšanjem metodološke prakse u istraživanjima o sportu i vežbanju, kako bi se adekvatno istraživali faktori koji utiču na zdravlje i dobrobit žena tokom perimenopauze i postmenopauze. Pozivaju istraživačku zajednicu da premosti jaz u podacima i znanju o ovim temama, kako bi se podržale sportistkinje i pacijentkinje tokom čitavog životnog veka.