Juno pruža nove uvide u Jupiter i njegove satelite

Juno pruža nove uvide u Jupiter i njegove satelite

Svemirska letelica Juno, koja je počela svoje istraživanje sistema Jupitera 4. jula 2016. godine, pružila je fascinantne informacije o gasnom divu i njegovim satelitima. Juno je prva robotska misija koja proučava Jupiter izbliza od svemirske letelice Galileo, koja je to činila od 1995. do 2003. godine. Ona je takođe prva koja je istražila ispod Jupiterovih oblaka, omogućavajući uvid u magnetno polje, sastav i strukturu planete.

U produženoj fazi misije od 2021. godine, Juno je prolazila pored nekih od najvećih Jupiterovih satelita, uključujući Ganimed, Evropu i Io. Tokom preleta pored Ia, Juno je snimila neverovatne slike površine ovog vulkanskog meseca. Dva preleta su bila najbliža koja je bilo koja svemirska letelica ikada napravila, omogućavajući detaljno proučavanje površine.

Neobrađene slike snimljene tokom preleta dostupne su na veb lokaciji Southvest Research Institute (SvRI) misije. Ove slike, uključujući one koje pokazuju tamnu stranu Meseca osvetljenu „Jupiterskinom“, pomažu naučnicima u istraživanju unutrašnje strukture Ia i razumevanju aktivnih vulkana na njegovoj površini.

Ove slike takođe pomažu u istraživanju mogućnosti postojanja globalnog okeana magme ispod površine Ia. Veruje se da je ovaj okean rezultat plimnog savijanja unutrašnjosti Ia pod uticajem Jupiterove gravitacije, slično kao kod drugih satelita, poput Evrope, gde plimno savijanje održava okeane tečne.

Misija Juno nastaviće svoje istraživanje sistema Jupitera do septembra 2025. godine, ili možda i duže. Sve dok Juno nastavlja da dobija energiju od svojih solarnih panela, misija će pružati nova otkrića i doprineti razumevanju porekla Sunčevog sistema.