Istraživanja otkrivaju rizike od toplotnog stresa za građevinske radnike

Istraživanja otkrivaju rizike od toplotnog stresa za građevinske radnike

Jedan od prvih koraka ka poboljšanju bilo čega je svest. Rizici, opasnosti i problemi se često mogu rešiti, sve dok neko maše crvenom zastavom.

Upravo je to razlog zašto je profesor za vežbe na Fakultetu za obrazovanje i ljudske nauke (COEHS) Fabiano Amorim sproveo studiju prošlog leta sa građevinskim radnicima. Iako studija još nije objavljena, podneta je za prezentaciju na konferenciji, a tim aktivno radi na rukopisu za objavljivanje. Studija je pod nazivom „Toplotni stres životne sredine i fiziološki toplotni napor kod građevinskih radnika tokom rada tokom leta“.

Kao što naslov govori, Amorim je vodio i savetovao istraživački tim (sastavljen od Univerziteta Indijana i mreže La Isla) u njegovom cilju da otkrije uticaj letnjih temperatura na građevinske radnike. Ono što je otkrio ukazuje na potrebu za više od pauza za vodu kako bi radnici bili bezbedni pod toplotnim stresom.

„Moje iskustvo sa toplotnim stresom u radnom okruženju počelo je u Brazilu, proučavajući toplotni stres kod radnika šećerne trske ili sekača. Kada sam došao u SAD, želeo sam da identifikujem zanimanja koja su posebno podložna izazovima rada u toplijim sredinama. Iako je već bilo značajni podaci dostupni za poljoprivredna okruženja, nismo bili u mogućnosti da pronađemo mnogo informacija o izgradnji“, rekao je Amorim.

Amorim i njegov tim otputovali su u Kanzas Siti, MO, da bi bili na licu mesta tokom više radnih dana. „Cilj je bio da se istraži fiziološki odgovor građevinskih radnika tokom tipičnog letnjeg radnog dana. Naš glavni cilj je bio da izmerimo unutrašnju temperaturu radnika pomoću kapsule koja se može progutati paralelno sa merenjem temperature životne sredine. Takođe smo merili puls i reakcije dehidracije kada radite u vrućim uslovima“, rekao je Amorim.

Amorim je morao da podesi alarm na 2 sata ujutru, zajedno sa radnicima na gradilištu. Kao i oni koji rade u poljoprivredi, jedan od načina na koji građevinske kompanije pokušavaju da nateraju radnike da prebrode vrućinu je postavljanje ranog vremena početka.

„Krovopokrivači obično počinju da rade u 3:30 ujutru. Već izbegavaju najtoplije delove dana. Sajt na koji smo otišli ​​je bio za Meta data centar sa 1.500 radnika; to je bilo veoma veliko radno mesto uključeno u prikupljanje podataka, “ rekao je.

Učesnici su uzimali pilulu koja je pratila unutrašnju telesnu temperaturu dok su išli na posao kao i obično. Dok su temperature skočile nedelju dana pre i posle studije na više od 100°F, Amorim je zabeležio blizu 90°F tokom trodnevnog perioda studije. Ni Kanzas Siti nema suvu vrućinu kao Albukerki.

„Vlažnost igra glavnu ulogu u toplotnom stresu. Naša fiziologija nam omogućava da odvodimo toplotu iz našeg tela uglavnom kroz isparavanje znoja, ali kada se znojite u vlažnom okruženju, to ne funkcioniše na taj način“, rekao je on. „Ne rashlađujete svoje telo, a onda u suštini dehidrirate zbog kapanja znoja. U Kanzas Sitiju smo se suočili sa malo toga, sa vlažnošću od oko 50 do 70%.“

Iako možda nije tako ekstremno kao na lokacijama kao što su temperature od Feniksa 2023. godine, kombinacija vlage, sunčevog zračenja, okoline napravljene od asfalta i betona i ograničene senke i vode, 90°F može brzo postati izazov.