Istraživači otkrivaju kako manji poremećaji doprinose promenama u šumskim ekosistemima

Istraživači otkrivaju kako manji poremećaji doprinose promenama u šumskim ekosistemima

Istraživači sa Instituta Karolinska, zajedno sa partnerima u projektu Horizon Europe EuCARE, pokazali su da smanjeni mortalitet od COVID-19 nije nužno posledica činjenice da su kasnije varijante, kao što je omikron, bile manje ozbiljne. Umesto toga, izgleda da je smanjena smrtnost posledica nekoliko drugih faktora, kao što su imunitet od prethodnih vakcinacija i prethodnih infekcija.

Studija je objavljena u najnovijem izdanju časopisa The Lancet Regional Health Europe.

Istraživači su sproveli studiju koristeći podatke o pacijentima više od 38.500 hospitalizovanih pacijenata sa COVID-19, od početka pandemije do oktobra 2022. Podaci dolaze iz bolnica u 10 zemalja, uključujući dve van Evrope.

Podaci su pokazali da se bolnički mortalitet smanjivao kako je pandemija napredovala, posebno jer je omikron postao dominantna varijanta. Međutim, kada su istraživači modelirali stope mortaliteta za različite varijante (pre-alfa, alfa, delta i omikron) i uzeli u obzir faktore kao što su starost, pol, komorbiditet, status vakcinacije i vremenski period, videli su mnogo manje razlika i slabije asocijacije. . Takođe su uočili razlike između starosnih grupa, naglašavajući važnost sprovođenja zasebnih analiza za različite starosne grupe.

„Sve u svemu, naši nalazi sugerišu da je uočeno smanjenje mortaliteta tokom pandemije posledica više faktora kao što su imunitet od vakcinacije i prethodnih infekcija, a ne nužno opipljive razlike u inherentnoj težini“, kaže Pontus Hedberg, prvi autor studije.

Razumevanje toka bolesti i ishoda pacijenata hospitalizovanih sa COVID-19 tokom pandemije je važno za usmeravanje kliničke prakse i za razumevanje i planiranje buduće upotrebe resursa za COVID-19. Posebno zanimljiv nalaz je da inherentna težina omikrona nije nužno značajno smanjena, ali da iza smanjenja mortaliteta stoje drugi faktori.

„Činjenica da omikron može da izazove tešku bolest primećena je u Hong Kongu, na primer, gde je stanovništvo imalo nizak imunitet od prethodnih infekcija i nisku pokrivenost vakcinacijom. U Hong Kongu je bio relativno visok mortalitet od omikrona“, kaže Pontus Hedberg.

Glavna primena rezultata studije koja ide u budućnosti je stalna potreba da se zaštite stariji ljudi i pacijenti sa drugim osnovnim bolestima od teških ishoda bolesti putem vakcinacije protiv COVID-19, iako nove varijante virusa mogu izgledati manje virulentne. Rezultati su takođe važni za razumevanje trendova mortaliteta kod hospitalizovanih pacijenata sa COVID-19 i na taj način planiranje korišćenja resursa u bolničkoj nezi.

Veći multinacionalni saradnički projekti poput ovog su od velike vrednosti za povećanje generalizacije studija i ne samo za promovisanje međunarodne saradnje i za buduće scenarije pandemije ili epidemije.