Šef FAA se obavezuje da će Boing smatrati odgovornim za svako kršenje sigurnosnih pravila

Šef FAA se obavezuje da će Boing smatrati odgovornim za svako kršenje sigurnosnih pravila

Novi šef Federalne uprave za vazduhoplovstvo kaže da će agencija koristiti više ljudi da nadgleda proizvodnju aviona i poziva Boing na odgovornost za svako kršenje bezbednosnih propisa.

Očekuje se da će se administrator FAA Majk Vitaker u utorak suočiti sa gomilom pitanja o nadzoru FAA nad kompanijom pošto je panel na vratima odleteo na avion Boeing 737 Maks 9 iznad Oregona prošlog meseca.

Odvojeno, očekuje se da će istražitelji Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja objaviti preliminarni izveštaj o incidentu 5. januara već u utorak.

Vitaker bi trebalo da svedoči pred Komitetom za transport Predstavničkog doma. Lideri komiteta izneli su pitanja na koja žele odgovore, uključujući da li je FAA otkrila „stalne propuste u kontroli kvaliteta“ u Boingu pre nesreće, i bilo kakve od tada.

Nije predviđeno da svedoči nijedan predstavnik Boinga.

Boing i FAA su ponovo pod lupom od prošlomesečnog incidenta sa avionom Alaska Airlines Maks 9. Kritike kompanije i njenog regulatora sežu do smrtonosnih nesreća aviona Maks 8 u Indoneziji i Etiopiji 2018. i 2019. godine u kojima je poginulo 346 ljudi.

FAA je obezbedila izvode Vitakerovog pismenog svedočenja uoči saslušanja u utorak. On je obećao da će FAA „preduzeti odgovarajuće i neophodne radnje“ kako bi leteća javnost bila bezbedna.

Bez davanja pojedinosti, Vhitaker je rekao da će FAA povećati broj zaposlenih za praćenje proizvodnje aviona, „i mi ćemo razmotriti puni obim naših ovlašćenja za sprovođenje kako bismo osigurali da se Boing smatra odgovornim za bilo kakvo nepoštovanje“ propisa.

Nakon incidenta na avionu na Aljasci, FAA je prizemljila većinu Maks 9 na tri nedelje dok se paneli koji se nazivaju čepovi za vrata nisu mogli da pregledaju. FAA je takođe rekla da neće dozvoliti Boingu da poveća stopu proizvodnje novih Maks mlaznjaka sve dok ne bude zadovoljan bezbednosnim procedurama kompanije.

U nedelju je Boing, sa sedištem u Arlingtonu u Virdžiniji, otkrio da će zbog nepravilno izbušenih rupa u okvirima prozora kompanija morati da preradi oko 50 aviona pre nego što budu isporučeni kupcima avio-kompanije.