Fizička aktivnost u slobodno vreme povezana sa manjim izgledima za padove

Fizička aktivnost u slobodno vreme povezana sa manjim izgledima za padove

Učešće u fizičkoj aktivnosti u slobodno vreme na preporučenom nivou ili iznad je povezano sa smanjenim izgledima za neškodljive i štetne padove, prema studiji objavljenoj na mreži 31. januara u JAMA Network Open.

Ving S. Kvok, sa Univerziteta u Sidneju, i kolege su ispitali potencijalne veze između fizičke aktivnosti u slobodno vrijeme i padova bez povreda i povreda kod starijih žena koristeći retrospektivnu analizu Australijske longitudinalne studije o zdravlju žena (ALSVH). Uključeni su podaci za 7.139 učesnika ALSVH, rođenih od 1946. do 1951. godine, koji su popunjavali upitnike za praćenje 2016. i 2019. godine.

Istraživači su primetili povezanost između učešća u fizičkoj aktivnosti u slobodno vreme na ili iznad nivoa koji preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (150 do <300 minuta nedeljno) i smanjene šanse za padove bez povreda (odnosi šanse, 0,74 i 0,66 za 150 do < 300 i ≥300 minuta/nedeljno, respektivno) i nezgodni padovi (odgovarajući odnosi šanse, 0,70 i 0,77).

Šanse za padove bez povreda su smanjene za žene koje su prijavile brzo hodanje, umerenu fizičku aktivnost u slobodno vreme ili umerenu do intenzivnu fizičku aktivnost u slobodno vreme u poređenju sa onima koje nisu prijavile fizičku aktivnost u slobodno vreme (odnos izgleda, 0,83 , 0,81 i 0,84, respektivno). Nije bilo statistički značajne povezanosti između vrste fizičke aktivnosti u slobodno vreme i štetnih padova.

„Naši nalazi ukazuju na podršku širokoj promociji fizičke aktivnosti, uključujući fizičku aktivnost u slobodno vreme, kako bi se smanjio rizik od nepovrednih i štetnih padova kod starijih žena“, pišu autori.