Novo istraživanje pokazuje da se ultrazvuk može koristiti za otkrivanje problema sa placentom kod malih nerođenih beba

Novo istraživanje pokazuje da se ultrazvuk može koristiti za otkrivanje problema sa placentom kod malih nerođenih beba

Dopler ultrazvuk koji meri protok krvi malih nerođenih beba može otkriti da li placenta radi ispravno ili ne. U slučaju ponovljenih odstupanja od ovih dopler merenja, bilo bi neophodno dodatno praćenje nerođene bebe. Ovakva odstupanja ukazuju na veći rizik od nedostatka kiseonika i drugih zdravstvenih problema za bebu. Ova studija Amsterdam UMC u saradnji sa UMC Groningen i 17 drugih holandskih bolnica objavljena je u Britanskom časopisu za akušerstvo i ginekologiju.

Otprilike 10% nerođenih beba se klasifikuje kao male za svoju gestaciono doba. Ako su ove bebe i dalje zdrave, nema potrebe za intervencijom tokom trudnoće. Ali u slučaju malih beba sa neispravnom placentom, moraju se preduzeti mere i ponekad je neophodno da se indukuje rođenje bebe.

„To znači da je neverovatno važno pratiti koje su bebe manje zbog placente“, kaže Vessel Ganzevoort, vanredni profesor akušerstva u Amsterdam UMC i vođa ove studije.

Skoro 50 godina, ultrazvuk rasta se pravi da bi se otkrile male bebe, a zatim da se vidi da li prate svoj obrazac rasta ili počinju da rastu sve sporije. U ovoj studiji, male bebe su takođe podvrgnute dopler ultrazvuku pored standardnog merenja rasta. Ovaj ultrazvuk meri otpor krvnih sudova u pupčanoj vrpci, što daje informacije o protoku krvi do placente.

Ultrazvukom se takođe može meriti dotok krvi u mozak deteta. Ako je zaliha veća nego inače, to može biti signal da i placenta ne funkcioniše. Beba je tada „otvorila“ krvni sud u mozgu kako bi zaštitila mozak od nedostatka uzrokovanog neispravnom placentom. Sa placentom koja funkcioniše suboptimalno, povećava se rizik od zdravstvenih problema (kao što je nedostatak kiseonika) kod deteta i na kraju smrtnost oko rođenja.

Deo studije je takođe bio da se vidi da li su ishodi za dete bili bolji ako je porođaj indukovan pre gestacijske starosti od 37 nedelja. Ovo nije dovelo do boljih rezultata. Stoga je savet da sačekate najmanje 37 nedelja trudnoće da biste izazvali porođaj. To je zato što je bolje da beba ostane u materici što je duže moguće, sve dok nema dodatnih rizika od zdravstvenih problema.

„Šta je bilo moguće sa dopler ultrazvukom je već bilo poznato, ali to još nije standardna praksa u svim bolnicama. Ovo istraživanje sada pokazuje da ovo merenje svakako ima dodatnu vrednost za otkrivanje trudnoće kod beba koje su premale sa placentom koja ne funkcioniše“, kaže Mauritia Marijnen, Ph.D. kandidat na Amsterdam UMC i prvi autor studije.

„Dodavanjem ovog dopler ultrazvuka u plan nege ove male bebe, veći rizik od problema oko porođaja može se bolje otkriti i nadgledati. Male bebe za koje je merenje normalno takođe se mogu manje intenzivno pratiti. Stoga postoji veća šansa da će se isporuka odvijati prirodnim putem, bez intervencije“, zaključuje Ganzevoort.