Nova vrsta jurskog pterosaurusa otkrivena na ostrvu Skaj u Škotskoj

Nova vrsta jurskog pterosaurusa otkrivena na ostrvu Skaj u Škotskoj

Naučnici iz Prirodnjačkog muzeja, Univerziteta u Bristolu, Univerziteta u Lesteru i Univerziteta u Liverpulu objavili su novu vrstu pterosaurusa iz primeraka pronađenih na ostrvu Skaj u Škotskoj.

Novi pterosaurus je deo klade pterosaurusa Darvinoptera. Njegovo otkriće pokazuje da je klada bila znatno raznovrsnija nego što se ranije mislilo, i da je opstala više od 25 miliona godina, od kasne rane jure do najnovije jure. Tokom ovog perioda vrste unutar klade proširile su se širom sveta.

Ovo otkriće podupire novi i složeniji model za ranu evoluciju pterosaurusa. Studija „Novi pterosaurus iz srednje jure u Skaju, Škotska i rana diverzifikacija letećih gmizavaca“ objavljena je u Journal of Vertebrate Paleontology.

Retkost fosila pterosaurusa srednje jure i njihova nepotpunost ranije su ometali pokušaje razumevanja rane evolucije pterosaurusa. Ovo otkriće pokazuje da su sve glavne jurske klade pterosaurusa evoluirale mnogo pre kraja rane jure, ranije nego što se ranije shvatalo. Otkriće takođe pokazuje da su pterosaurusi opstali u najnovijoj juri, zajedno sa avijalanima, dinosaurusima koji su na kraju evoluirali u moderne ptice.

Ostaci se sastoje od delimičnog skeleta jedne osobe, uključujući delove ramena, krila, noge i kičmu. Mnoge kosti ostaju potpuno ugrađene u stenu i mogu se proučavati samo pomoću CT skeniranja.

Profesor Pol Baret, istraživač zasluga u Prirodnjačkom muzeju i stariji autor ovog dokumenta, rekao je: „Ceoptera pomaže da se suzi vreme nekoliko velikih događaja u evoluciji letećih gmizavaca. Njena pojava u srednjoj juri Ujedinjenog Kraljevstva bila je potpuno iznenađenje, jer je većina njegovih bliskih rođaka iz Kine. To pokazuje da se napredna grupa letećih gmizavaca kojoj pripada pojavila ranije nego što smo mislili i brzo stekla skoro širom sveta rasprostranjenost.“

Prof. Barrett i njegove kolege opisali su novu vrstu, nazvavši je Ceoptera evansae: Ceoptera od škotske gelske riječi Cheo, što znači magla (referenca na uobičajeni gelski naziv za ostrvo Skie Eilean a’ Cheo, ili ostrvo magle), i latinsko -ptera, što znači krilo. Evansae odaje priznanje profesorki Suzan E. Evans, za njene godine anatomskih i paleontoloških istraživanja, posebno na ostrvu Skaj.

Vodeći autor dr Liz Martin-Silverston, paleobiolog sa Univerziteta u Bristolu, rekla je: „Vremenski period iz kojeg potiče Ceoptera je jedan od najvažnijih perioda evolucije pterosaurusa, a takođe je i period u kome imamo neke od najmanje primerci, što ukazuje na njen značaj. Otkrivanje da je u steni bilo više kostiju, od kojih su neke bile sastavni deo u identifikaciji vrste pterosaurusa Ceoptera, učinilo je ovo još boljim otkrićem nego što se u početku mislilo. To nas dovodi korak bliže razumevanju gde i kada su napredniji pterosaurusi evoluirali.“