Duda kaže da Ukrajina treba da obnovi teritorijalni integritet, uključujući Krim

Duda kaže da Ukrajina treba da obnovi teritorijalni integritet, uključujući Krim

Rusija ne može da dobije rat sa Ukrajinom jer će, ako uspe, ponovo napasti. Ukrajina mora da obnovi svoj teritorijalni integritet, uključujući i Krim, izjavio je predsednik Poljske Andžej Duda u razgovoru sa novinarima tokom posete Najrobiju (Kenija), prenosi Ukrinform.

„Rusija ne može da dobije ovaj rat. Ako pobede, ponovo će napasti. Mi, Poljaci, govorimo o tome sa punom odgovornošću, znamo šta znači ruski imperijalizam, jer smo to iskusili nekoliko puta tokom proteklih vekova“, rekao je Duda.

On je podsetio da je Poljska bila pod okupacijom u vreme carske Rusije 123 godine, pre nego što je pala u sovjetsku zonu uticaja.

Duda je naglasio da se ruski imperijalizam mora zaustaviti, Rusija mora da se povuče sa okupiranih ukrajinskih teritorija, a ratni zločinci moraju da odgovaraju.

Prema rečima poljskog predsednika, Ukrajina treba u potpunosti da obnovi kontrolu nad teritorijom zemlje u okviru međunarodno priznatih granica, uključujući Krim.

„Želeo bih da ovo istaknem jer imajmo na umu da je agresija Rusije na Ukrajinu, koja je zapravo počela 2014. godine, takođe počela okupacijom Krima. I ova okupacija Krima traje do danas. Rusija mora da preda okupirane teritorije. nazad u Ukrajinu, a Ukrajina mora da vrati kontrolu nad svim međunarodno priznatim teritorijama. Ovo bi trebalo da bude kraj ovog rata“, naglasio je Duda.

Kako je Ukrinform ranije preneo, poljski predsednik Andžej Duda boravi u poseti istočnoafričkim zemljama – Keniji, Ruandi i Tanzaniji – od 4. do 10. februara. Jedan od zadataka tokom posete biće podizanje svesti o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Duda je ranije, u intervjuu za Kanal Zero, doveo u pitanje mogućnost oslobođenja Krima, napominjući da je poluostrvo tokom istorije veći deo vremena bilo pod ruskom kontrolom. Na izjavu su reagovali ambasador Ukrajine u Poljskoj, poljski ministar spoljnih poslova i mnogi drugi poljski političari, ističući da je Krim deo Ukrajine. Posle toga, poljski lider je uverio da je njegova pozicija u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu jasna: Rusija je osvajač, ona mora da izgubi ovaj rat, a slobodni svet mora da pomogne Kijevu.