Francuski premijer: Pomoći ćemo Kijevu da održi i pobedi

Francuski premijer: Pomoći ćemo Kijevu da održi i pobedi

Francuska i Nemačka dele apsolutno iste stavove u proceni razvoja Ukrajine, a smisao svih odluka donetih od početka rata je da se Rusiji pošalje jasan signal: Evropa neće napustiti Ukrajinu i pomoći će Kijevu da se odupre i pobedi.

Novi premijer Francuske Gabrijel Atal prvi put je prokomentarisao spoljnopolitičke prioritete svoje zemlje na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

„Ukrajina se već dve godine odupire i bori snagom i odlučnošću koji izazivaju duboko poštovanje. Evropa neće napustiti Ukrajinu i pomoći će Kijevu da istraje i pobedi. Međutim, ovaj rat je takođe jasan podsetnik na potrebu da se ubrza izgradnja evropskog strateškog suvereniteta, konsolidacija zajedničke evropske odbrane“, rekao je Atal, završavajući svoju prvu inostranu posetu u novom svojstvu.

On je dodao da je Francuska spremna da isporuči Ukrajinu najnoviju generaciju naoružanja, kao što su rakete Skalp i bombe nove generacije, a „ovo opredeljenje će se očigledno povećati, ali ne samo u pogledu dodeljenih finansija, već i u pogledu karakternog naoružanja, što očigledno mora biti najvišeg standarda neophodnog da bi Ukrajinci mogli da se brane“

Podsetimo, nemački kancelar Olaf Šolc je optimista u pogledu mogućnosti da američki zakonodavci odobre paket pomoći Ukrajini. On je to saopštio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim premijerom Gabrijelom Atalom u Berlinu.