Strategije za zaštitu pacijenata obolelih od raka dojke od limfedema

Strategije za zaštitu pacijenata obolelih od raka dojke od limfedema

U globalnom nastojanju da se poboljša život preživelih od raka dojke, nova zdravstvena istraživanja su razmotrila strategije koje mogu pomoći u sprečavanju limfedema za milione preživelih od raka kao rezultat oštećenja ili uklanjanja njihovih limfnih čvorova tokom lečenja raka.

Prema studiji objavljenoj u eClinicalMedicine, kompresijski rukavi, operacije za popravku limfnog sistema pacijenata i aksilarno reverzno mapiranje (ARM) treba da budu ponuđeni ljudima sa rizikom od razvoja limfedema ruku povezan sa rakom dojke (BCRAL).

Limfedem je uznemirujuće stanje koje uključuje akumulaciju tečnosti u rukama pacijenata, kao rezultat oštećenja ili uklanjanja limfnih čvorova tokom lečenja raka dojke. Globalni stručnjaci u ovoj studiji su po prvi put objavili klinički vodič o tome kako i kada uvesti intervencije zasnovane na dokazima.

Iako trenutno ne postoji pristup koji može u potpunosti sprečiti limfedem, istraživači iz bolnice Princeza Margaret u Hong Kongu, Univerziteta Flinders i Univerziteta u Torontu sarađivali su sa 64 globalna stručnjaka iz 16 zemalja kako bi razvili smernice koje mogu efikasno da pomognu u sprečavanju stanja nakon pregleda kliničkih ispitivanja.

Studija je pregledala podatke od više od 60 hiljada pacijenata sa limfedemom ruku povezanih sa rakom dojke koji su uključeni u visokokvalitetne randomizovane kontrolisane studije kako bi se utvrdile najbolje strategije prevencije i faktori rizika koji mogu izazvati ovo stanje.

Ovi faktori rizika uključuju radioterapiju nakon operacije, ne praćenje zapremine ruku pacijenta mesec dana nakon operacije, broj uklonjenih limfnih čvorova i visok indeks telesne mase.

Preživela od raka dojke Monik Bareham kaže da je hronični limfedem ireverzibilan, težak za lečenje i značajno utiče na kvalitet života pacijenata, tako da je efikasan tretman za njegovo sprečavanje i zaustavljanje njegovog napredovanja kritičan.

„Kao i mnoge osobe koje su preživele rak dojke, dobila sam ograničene i kontradiktorne informacije o limfedemu nakon lečenja karcinoma, ostavljajući me anksioznom i loše opremljenom da upravljam svojim simptomima. To je negativno uticalo na mene psihički i fizički i ostavilo me je nemogućnošću da se vratim na posao.“

„Ovo istraživanje podiže svest o ovome pod priznatim uslovima i rešava praznine u kliničkom razumevanju. To je neophodan korak ka pružanju nege koja će dovesti do boljih zdravstvenih ishoda za mnoge preživele od raka dojke širom sveta.“

Zamenik prorektora (istraživanje) na Univerzitetu Flinders i jedan od viših autora studije, profesor Rejmond Čen kaže da oko polovine pacijenata sa limfedemom ruku povezanih sa rakom dojke (BCRAL) razvije ovo stanje 12-30 meseci nakon operacije, ali takođe može razviti mnogo godina kasnije.

„Naša studija je otkrila pristupe zasnovane na dokazima za sprečavanje BCRAL-a kroz pristupe koji uzimaju u obzir faktore rizika za pacijente, dostupnost opcija lečenja i stručnost zdravstvenih radnika kako bi se osiguralo da svim pacijentima budu ponuđene efikasne intervencije, bez obzira na to gde se nalaze prima negu“.

„Ovo je prva studija u svetu koja daje preporuke o učestalosti i trajanju nadzora, metodama za otkrivanje ranog limfedema, pragovima za ranu intervenciju i vrstama tretmana koje treba ponuditi u zavisnosti od stepena stanja. Sa ovim saznanjem, ove intervencije sada se može sa poverenjem primeniti u kliničkim uslovima.“