Nova tehnologija podmetača za udarce obećava veću zaštitu u sportu i industriji

Nova tehnologija podmetača za udarce obećava veću zaštitu u sportu i industriji

Nova studija objavljena u časopisu Advanced Materials Technologies otkriva revolucionarni dizajn podmetača koji može izdržati velike udarce, pružajući potencijalnu primenu u različitim oblastima, od sportske opreme do pakovanja.

Tim inženjera sa Univerziteta Kolorado u Boulderu i Nacionalne laboratorije Sandia razvio je inovativnu tehnologiju koja može da se štampa na komercijalno dostupnim 3D štampačima. Ova tehnologija omogućava kreiranje podmetača koji mogu apsorbovati udarce sa izuzetnom efikasnošću, čime se povećava zaštita krhkih predmeta ili tela od udara.

Glavni autor studije, dr Robert MacCurdi sa Univerziteta Kolorado u Boulderu, ističe važnost ovog istraživanja u kontekstu ublažavanja udaraca, što je ključno u mnogim aplikacijama, uključujući opremu za sport, pakovanje i zaštitu vozila.

Studija se bavi novim pristupom dizajniranja materijala za apsorpciju udaraca, usredsređujući se na unapređenje geometrije podmetača. Istraživači su razvili kompjuterske algoritme za optimizaciju unutrašnjosti materijala, omogućavajući im da se zaključavaju pod silom, ali prateći pažljiv obrazac.

Kroz laboratorijska testiranja, tim je utvrdio da njihov dizajn podmetača može apsorbovati čak 25% više sile od trenutnih najsavremenijih tehnologija. Ovo otkriće naglašava važnost geometrije u efikasnosti materijala za apsorpciju udaraca.

Nova tehnologija koristi mrežu saća sa dodatnim pregibima, sličnim mehovima u harmonici, što omogućava glatkiji kolaps materijala tokom udara. Ovaj pristup rezultira svestranijim podmetačima koji mogu efikasno apsorbovati različite vrste sila, pružajući zaštitu u različitim scenarijima.

Ova studija predstavlja važan korak napred u razvoju materijala za apsorpciju udaraca i otvara put za primenu ove tehnologije u različitim industrijskim i sportskim oblastima.