Svemirski reflektori bi mogli da osiguraju svetlu budućnost farmama solarne energije

Svemirski reflektori bi mogli da osiguraju svetlu budućnost farmama solarne energije

Reflektori postavljeni u orbiti oko Zemlje koji reflektuju sunčevu svetlost ka budućim solarnim farmama u zoru i sumrak mogli bi da pomognu da se ubrza prelazak na nultu vrednost, kažu istraživači.

Svemirski inženjeri sa Univerziteta u Glazgovu objavili su novo istraživanje koje pokazuje kako bi kilometarski reflektori u orbiti mogli da povećaju proizvodnju budućih velikih solarnih farmi reflektujući dodatnu sunčevu svetlost prema njima čak i nakon što sunce zađe.

U svom radu, „Dizajn konstelacije za orbitalne solarne reflektore za poboljšanje zemaljske solarne energije“, objavljenom kao preprint u časopisu Acta Astronautica, istraživači opisuju kako su koristili sofisticirane kompjuterske simulacije da bi pomogli u određivanju najefikasnijeg metoda korišćenja orbitalnih solarnih reflektora. da generiše dodatnu snagu.

Njihovi modeli su pokazali da bi stavljanje 20 reflektora tankih paučinastog sloja u orbitu 1.000 kilometara od površine Zemlje moglo da reflektuje sunčevu svetlost na solarne farme u proseku dodatna dva sata svakog dana. Dodatna sunčeva svetlost mogla bi da poveća proizvodnju budućih svetskih solarnih farmi, posebno nakon zalaska sunca kada je potražnja za električnom energijom velika. Izlaz bi se mogao dodatno povećati dodavanjem više reflektora ili povećanjem njihove veličine.

Reflektori bi održavali orbitu blizu Zemljine terminatorske linije – granice gde dnevna svetlost na jednoj strani planete prelazi u noć na drugoj – u aranžmanu poznatom kao sazvežđe Vokera.

Vokerove konstelacije se široko koriste u tehnologijama kao što su satelitski komunikacioni sistemi, gde grupe jednako raspoređenih satelita formiraju prstenove oko planete kako bi se obezbedila dosledna komunikacija sa površinom Zemlje.

Tim je razvio algoritam za određivanje kako reflektori mogu biti raspoređeni u sazvežđu i nagnuti kako bi najefikasnije uhvatili sunčeve zrake, maksimizirajući dodatnu sunčevu svetlost koja se reflektuje na farme solarne energije širom Zemlje rano ujutro i kasno uveče.

Istraživači sugerišu da bi 20 reflektora moglo da proizvede dodatnih 728 megavat-sati (MVh) električne energije dnevno – što je ekvivalent dodavanju dodatne velike solarne farme na Zemlju bez povezanih troškova izgradnje.

Dr Onur Čelik sa inženjerske škole James Vatt Univerziteta u Glazgovu je odgovarajući autor rada. Rekao je: „Solarna energija ima potencijal da bude jedan od ključnih akceleratora u našoj trci da dostignemo neto nulu, pomažući nam da ublažimo globalne uticaje klimatskih promena smanjenjem našeg oslanjanja na fosilna goriva.

„Cena solarnih panela je brzo pala poslednjih godina, povećavajući tempo njihovog usvajanja i otvarajući put za stvaranje velikih farmi solarne energije širom sveta.

„Jedno od glavnih ograničenja solarne energije je, naravno, to što se može generisati samo tokom dnevnih sati. Postavljanje solarnih reflektora u orbiti oko Zemlje bi pomoglo da se maksimizira efikasnost solarnih farmi u godinama koje dolaze. Strateško postavljanje nove solarne farme na lokacijama koje primaju najviše sunčeve svetlosti od reflektora mogle bi ih učiniti još efikasnijim.“