Trčanje vam neće pomoći da smršate, ali sprečava povećanje telesne težine

Trčanje vam neće pomoći da smršate, ali sprečava povećanje telesne težine

Nedavno su neki mediji istakli da je mit da će trčanje pomoći da izgubite težinu/masnoću. Svakako postoje ubedljivi naučni dokazi da nakon početnog gubitka masne mase usled angažovanja u režimu vežbanja, telo smanjuje ukupnu potrošnju energije da bi sačuvalo energiju i na kraju svoje zalihe masne mase. Ovo je polisa prirodnog osiguranja koju su razvili naši preci kako bi sprečili gladovanje u vremenima ograničene dostupnosti hrane.

Nova studija je, međutim, pokazala da trčanje dugoročno sprečava povećanje telesne masti. Rad je objavljen u časopisu Granice u sportu i aktivnom životu.

Nemojte se obeshrabriti ako nakon obećavajućeg početka ne možete da smanjite težinu trčanjem. Nedavni rad sa Univerziteta Jivaskila pokazao je da trčanje pomaže u sprečavanju debljanja ili debljanja kod onih koji nastavljaju da trče. Nadamo se da će ovo pomoći da se održi motivacija tokom narednih meseci nakon što brzi dobici nestanu.

„Naši podaci jasno pokazuju da doživotno trčanje, bilo da se radi o sprintu na duge ili ponovljene kratke staze, održava niže nivoe masne mase od tipičnog fizički aktivnog načina života i više od učešća u takmičarskim sportovima snage“, kaže dr Sajmon Voker, Docent fiziologije vežbanja na Fakultetu sportskih i zdravstvenih nauka.

Stariji sprinteri i sportisti izdržljivosti u studiji su čak imali nižu masnu masu od mladih sportista snage i fizički aktivnih kontrola.

„Apsolutno ovaj rezultat me motiviše da nastavim da trčim. Svakako bih bio zadovoljan sa procentom masti od 16%–18% kada sam u svojim 70-im i 80-im godinama“, nastavlja dr Voker.

Ista studija je pokazala da pojedinci koji učestvuju u doživotnom treningu otpora održavaju mišićnu masu bolje od onih koji se takmiče u sprintu i trčanju na duge staze. Pored toga, stariji treneri snage su imali sličnu količinu mišićne mase kao i njihovi mladi kolege.

Dr Voker sugeriše da kombinovani pristup treningu može biti najkorisniji za optimizaciju sastava tela tokom celog životnog veka. „Što se tiče poboljšanja telesne kompozicije kroz povećanu mišićnu masu i održavanje masne mase koja ne utiče na zdravlje, čini se da je preporučljiv kombinovani pristup. Znamo da oba tkiva, masno i mišiće, utiču na opšte zdravlje i funkcionišu suprotno. Dakle, suprotno. , najbolja strategija bi bila optimizacija oba.“

Voker predlaže da dve do tri sesije izdržljivosti i isto za vežbe otpora (tj. 4-6 sesija nedeljno), u zavisnosti od vaših preferencija, raspoloženja, motivacije ili uzimajući u obzir sezonske varijacije, treba da dovedu do istih vidova rezultata. kod sportista u studiji.

„Ključ je možda sprečiti povećanje masne mase ili gubitak mišićne mase na prvom mestu i održati vežbu tokom celog životnog veka. Dakle, doživotno angažovanje u redovnom vežbanju pomaže u održavanju zdravog sastava tela. To nije mit.“

Ova studija je izvedena korišćenjem podataka iz većih kohortnih studija (ATHLAS i CALEKS-porodica kohorte) koje su vodili dr Marko Korhonen i Emer. Sulin Čeng, redom. Uključuje muškarce uzrasta 20–39 i 70–89 godina koji su bili takmičarski sprinteri, trkači izdržljivosti i sportisti snage, kao i kontrolne grupe koji su bili fizički aktivni, ali se nisu takmičili u sportu.

„Iako smo proučavali samo muškarce, ne vidim razlog zašto naši rezultati ne bi bili primenljivi i na žene, posebno imajući u vidu efekte menopauze i drugih efekata vezanih za uzrast.“