Utvrđeno je da je metabolizam lipida u krvi kod žena bolji u suzbijanju efekata apneje u snu

Utvrđeno je da je metabolizam lipida u krvi kod žena bolji u suzbijanju efekata apneje u snu

Apneja u snu, koja uključuje ponavljajuće, privremene prekide disanja tokom sna, može poremetiti regulaciju nivoa lipida u krvi, ključnog faktora u razvoju kardiovaskularnih bolesti. Istraživački tim Univerziteta u Otavi pokazao je da se uticaj apneje u snu na metabolizam lipida u krvi razlikuje u zavisnosti od pola, pri čemu žene bolje regulišu lipide u krvi od muškaraca.

Studiju su sproveli Nicholas Goulet, Caroline Marcouk, Renee Morin, Jean-Francois Mauger i Vincent Bourgon, pod nadzorom Pascal Imbeaulta, redovnog profesora u Školi humane kinetike na Fakultetu zdravstvenih nauka u Otavi i člana Instituta du savoir Montfort, u saradnji sa dr Ruvan Amaratunga, pneumologom sa Montfort instituta.

U randomizovanom unakrsnom ispitivanju koje je uključivalo ispitanike oba pola, istraživački tim je izmerio uticaj konzumiranja obroka sa visokim sadržajem masti i povremenog izlaganja vazduhu sa nedostatkom kiseonika, što je dovelo do niskog nivoa kiseonika u krvi (hipoksemije), ključne karakteristike apneje u snu. . Tokom studije sprovedena su razna fiziološka merenja, uključujući nivoe triglicerida, krvni pritisak i zasićenost kiseonikom.

Nalazi su objavljeni u časopisu The Journal of Physiology u članku pod naslovom „Biološke razlike u vezi sa polom u postprandijalnom odgovoru triglicerida na intermitentnu hipoksemiju kod mladih odraslih: randomizovano unakrsno ispitivanje.“

„Naša otkrića smo postigli merenjem lipida u krvotoku nakon obroka bogatog lipidima, pri čemu su muškarci i žene dobrog zdravlja bili izloženi ambijentalnom vazduhu (normalni nivoi kiseonika) ili vazduhu sa nedostatkom kiseonika povremeno (što drugo simulira apneju u snu)“, kaže Imbeault.

Subjekti su sedeli šest sati sa intravenskim kateterom za merenje lipida u krvi, udisanjem medicinskog azota da bi se simulirala apneja u snu.

Rezultati sugerišu da postoje značajne razlike između muškaraca i žena u odgovoru na trigliceride nakon obroka u uslovima intermitentne hipoksemije. Studija pruža detaljne informacije o interakciji između biološkog pola, intermitentne hipoksemije i odgovora triglicerida nakon obroka, sa potencijalnim implikacijama za buduća istraživanja i kliničke primene u oblasti fiziologije.

„Naš rad pokazuje da žene imaju metaboličku prednost u upravljanju lipidima u krvi, štiteći ih od ometajućih efekata apneje za vrijeme spavanja. Ovo bi potencijalno moglo objasniti zašto žene koje žive sa apnejom za vrijeme spavanja imaju manju prevalenciju pratećih bolesti (dijabetes tipa II, kardiovaskularne bolesti). ) nego muškarci“, kaže Imbeault.

Studija se odvijala od 2018. do 2023. na Univerzitetu u Otavi. „Prema našim saznanjima, nijedna studija do danas nije istraživala doprinos biološkog pola lipidima u krvi tokom izlaganja intermitentnoj hipoksemiji, stanju koje simulira apneju u snu“, kaže Imbeault.

Nalazi stoga dodaju novu dimenziju našem razumevanju načina na koji se upravlja lipidima u krvi i naglašavaju važnost razmatranja razlike između polova u budućim istraživanjima i kliničkim intervencijama.