Studija definiše mehanizme koji leže u osnovi obećavajuće precizne terapije za rak pankreasa

Studija definiše mehanizme koji leže u osnovi obećavajuće precizne terapije za rak pankreasa

Istraživačka studija koju je vodio multidisciplinarni tim naučnika u Sveobuhvatnom centru za rak u Rosvel Parku detaljno opisuje dokaze o terapijskoj efikasnosti jedinjenja koje cilja na ključnu genetsku karakteristiku raka pankreasa. Rad, objavljen u časopisu Istraživanje raka, ilustruje potencijalne kliničke primene za novi agens protiv raka MRTX1133 i opisuje njegov efekat i na tumor i na okolinu.

Većina karcinoma pankreasa sadrži mutacije u genu KRAS, što pokreće mnoge karakteristike koje ovu bolest čine tako smrtonosnom. Razvijeni su novi precizni agensi koji su selektivni za KRAS mutacije. U ovom novom radu, tim iz Rosvell Parka istražuje korisnost selektivnog inhibitora, MRTX1133, koji posebno cilja na KRASG12D – mutaciju koja je prisutna u otprilike polovini svih karcinoma pankreasa.

Mutacija KRAS-a je glavni molekularni pokretač razvoja raka pankreasa. MRTX1133, kao selektivni inhibitor protiv mutantnog KRASG12D, poseduje antitumorsku efikasnost koja je selektivna samo za ćelije tumora koje sadrže ovu mutaciju – nivo preciznog ciljanja koji je dugo bio cilj za lečenje raka.

Tim je koristio niz laboratorijskih ćelijskih linija i pretkliničkih modela da bi ilustrovao kako na sam tumor, kao i na okruženje koje ga okružuje, deluje MRTX1133 i kako oba doprinose terapijskom odgovoru.

„Naša studija naglašava važnost korišćenja modela koji precizno hvataju mikrookruženje tumora“, kaže dr Vishnu Kumarasami, glavni autor novog rada. „Ovo naglašava kritičnu ulogu okolnog okruženja tumora u terapijskom odgovoru na inhibiciju KRAS-a, što bi trebalo široko razmotriti kada se razvijaju ciljane terapije za rak pankreasa.“

Do danas, imunoterapija nije bila veoma uspešna kao lečenje raka pankreasa. Međutim, ključni nalaz studije bio je da je MRTX1133 reprogramirao imuni sistem uprkos tome što je samo inhibirao KRASG12D prisutan u samom tumoru. Na ovaj način, imuni sistem je doprineo snažnom terapijskom odgovoru u nekoliko testiranih modela raka pankreasa.

„Ispremanje imunog sistema da deluje protiv tumora je verovatno kritično za uspeh većine terapija raka. Tako da je bilo posebno uzbudljivo videti da farmakološka inhibicija KRAS-a ima tako duboke efekte na različite elemente imunog sistema za koje još uvek istražujemo mehanizam“, napominje koautor studije Prasenjit Dei, Ph.D., vanredni profesor imunologije u Rosvell Parku.

Nedostatak efikasnih tretmana za rak pankreasa glavni je doprinos lošoj stopi preživljavanja, a potrebne su nove opcije za one pacijente sa rakom pankreasa čiji se rak ne kontroliše standardnim terapijama, napominju autori. Trenutno je petogodišnja stopa preživljavanja za pacijente sa dijagnostikovanom bolešću u SAD oko 12%.

„Agenti koji selektivno ciljaju na karakteristike koje su jedinstvene za tumor su kritične za preciznu medicinu, gde naučno otkriće na kraju pruža nove pristupe nezi“, kaže viši autor studije Agnješka Vitkievič, dr. Resurs u parku Rosvell. „Nadajmo se da će takvi agenti postati preko potrebni menjač igre u borbi protiv raka pankreasa.

Istraživački tim je takođe uključivao Erik Knudsen, Ph.D., Katedra za molekularnu i ćelijsku biologiju; dr Itan Abel, docent za molekularnu i ćelijsku biologiju; i Costakis Frangou, dr., docent molekularne i ćelijske biologije.