Države EU daju zeleno svetlo zakonu o veštačkoj inteligenciji

Države EU daju zeleno svetlo zakonu o veštačkoj inteligenciji

Predstavnici zemalja članica EU glasali su u petak u Briselu za predlog kojim bi veštačka inteligencija (AI) uskoro trebalo da bude podložna strožijim pravilima.

„Danas je dobar dan za inovacije i osnovna prava u Evropi“, rekao je nemački ministar pravde Marko Bušman. Sada je jasan put za siguran pravni okvir koji promoviše inovacije i na odgovarajući način se bavi rizicima, rekao je Bušman.

Pregovarači iz Evropskog parlamenta i zemalja EU postigli su dogovor o regulisanju AI u decembru nakon maratonskih pregovora. Jednoglasno odobrenje država dato u petak zapravo se smatra formalnošću. Međutim, donedavno je bilo neizvesno da li će Nemačka glasati za.

Nemački ministar za digitalnu tehnologiju Folker Vising saopštio je u utorak da je prepirka oko stava Nemačke o takozvanom zakonu o veštačkoj inteligenciji okončana „izvodljivim kompromisom“.

Evropski parlament takođe treba da da svoje odobrenje.

Planirani zakon EU zasnovan je na predlogu Evropske komisije 2021. U budućnosti će sistemi veštačke inteligencije biti kategorisani u različite rizične grupe.

Što su veći potencijalni rizici aplikacije, to bi zahtevi trebalo da budu veći. Nadamo se da će pravila biti kopirana širom sveta.

Udruženje kompjuterske i komunikacione industrije (CCIA Europe) kritikovalo je činjenicu da su mnogi novi propisi o veštačkoj inteligenciji i dalje nejasni i da bi mogli da uspore razvoj i uvođenje inovativnih AI aplikacija u Evropi.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek je, s druge strane, rekao: „Kada primenjujemo pravila, fokusiraćemo se na prilagođenost inovacijama, pravnu jasnoću za kompanije i vitke strukture sa niskom birokratijom – za jaku lokaciju veštačke inteligencije u Evropi.

AI se obično odnosi na aplikacije zasnovane na mašinskom učenju, u kojima softver pretražuje velike količine podataka za podudaranja i izvlači zaključke iz njih.

AI se već koristi u mnogim oblastima. Na primer, AI programi mogu da procene slike kompjuterske tomografije (CT ili CAT) brže i sa većom preciznošću od ljudi.

Samovozeći automobili i na ovaj način pokušavaju da predvide ponašanje ostalih učesnika u saobraćaju. A chatbotovi ili automatske liste pesama sa servisa za striming takođe rade sa AI.