Đubrenje azotom poboljšava mikrobne mreže u pirinčanim poljima

Đubrenje azotom poboljšava mikrobne mreže u pirinčanim poljima

Studija objavljena u časopisu Pisma o ekologiji zemljišta istražuje uticaj đubrenja azotom (N) na mikrobne mreže u pirinčanim poljima, naglašavajući značaj ovih interakcija za održavanje stabilnosti ekosistema i biogeohemijskog ciklusa zemljišta.

Istraživači su otkrili da su tretmani sa visokim sadržajem N oblikovali složenije mikrobne mreže u poređenju sa tretmanima sa niskim sadržajem N. Dominacija pozitivnih veza ukazuje na važnost mikrobnog sinergizma u N-obogaćenim zemljištima, dok je povećanje udela negativnih veza u visoko-N mreži sugerisalo na potencijalno prekomerno dodavanje N koje podstiče konkurenciju među mikrobima.

Rezultati su pokazali da su složene mikrobne mreže korisne za cirkulaciju hranljivih materija i akumulaciju u ekosistemima polja pirinča, što doprinosi proizvodnji biljaka, razgradnji organske materije i kontroli patogena. Iako su mikrobne mreže imale više pozitivnih veza, kako u tretmanima sa niskim, tako i sa visokim sadržajem N, naglašeno je da prekomerno dodavanje N može dovesti do obogaćivanja konkurentskih mikroba.

Ova studija ističe važnost saradnje među mikrobima u teškim okruženjima, dok podržava potrebu za optimizacijom upravljanja N đubrivom radi promocije mikrobnih interakcija za održivu poljoprivredu.