Klimatske promene doprinose razornim požarima u Čileu i Kolumbiji

Klimatske promene doprinose razornim požarima u Čileu i Kolumbiji

Najmanje 112 ljudi je izgubilo živote u požarima koji su pogodili centralni Čile, što je dovelo do proglašenja dvodnevne nacionalne žalosti, dok je Kolumbija takođe proglasila katastrofu zbog šumskih požara. Naučnici ističu da su klimatske promene doprinele toplotnim talasima i sušama koje čine požare verovatnijim i razornijim.

Klimatski eksperti poput Edvarda Mičarda iz Univerziteta u Edinburgu upozoravaju da se ekstremne temperature isušuju tlo, čineći ga idealnim gorivom za požare. Studije pokazuju da su sezone požara duže za gotovo 19% zbog klimatskih promena, a povećana suša i prekidi u ciklusima kiše dodatno povećavaju rizik od požara.

Pored toga, faktori poput vremenskog fenomena El Niño dodatno pogoršavaju situaciju, povećavajući temperature i sušu u Južnoj Americi. Šumski požari, osim što uništavaju značajne površine šuma, oslobađaju ogromne količine ugljenika, doprinoseći globalnom zagrevanju.

Svetski institut za resurse procenjuje da se šumski požari sada šire brže nego pre 20 godina, a klimatski panel UN-a primećuje da su ekstremni toplotni talasi pet puta češći zbog ljudskog izazvanog globalnog zagrevanja.

Ovi podaci ilustruju hitnost potrebe za globalnim akcijama kako bi se suzbile klimatske promene i smanjila opasnost od razornih požara.