Širom Haitija izbijaju protesti dok demonstranti traže da premijer podnese ostavku

Širom Haitija izbijaju protesti dok demonstranti traže da premijer podnese ostavku

Protesti su u ponedeljak zatvorili glavne gradove na Haitiju jer su se demonstranti sukobili sa policijom i tražili ostavku premijera Ariela Henrija.

Banke, škole i vladine agencije zatvorene su u severnim i južnim regionima Haitija, dok su demonstranti blokirali glavne rute sa zapaljenim gumama i paralisanim javnim prevozom, javljaju lokalni mediji.

Manje demonstracije održane su u glavnom gradu Port-o-Prensa, gde su se desetine demonstranata okupile ispred Henrijeve kancelarije pre nego što je policija ispalila suzavac, rasterajući masu. Među demonstrantima je bio i predsednički kandidat i bivši premijer Klod Džozef, koji je viđen na snimku kako briše lice dok pristalice viču: „Ne stajemo!

Najmanje tri dana protesta koji će kulminirati u sredu očekuju se širom Haitija, a 7. februar se smatra rokom za Henrija da podnese ostavku.

Ovaj datum je značajan na Haitiju: 7. februar 1986. je bio dan kada je bivši diktator Žan-Klod Divalije pobegao u Francusku, a 7. februar 1991. obeležio je dan kada je Žan-Bertrand Aristid, prvi demokratski izabrani predsednik Haitija, položio zakletvu in.