Advokat: Trampu preti „duga“ zatvorska kazna

Advokat: Trampu preti „duga“ zatvorska kazna

Bivši američki predsednik Donald Tramp mogao bi da bude poslat u zatvor „na duže vreme“ kada mu na predstojećem suđenju bude izrečena presuda zbog navodnog pogrešnog rukovanja osetljivim vladinim dokumentima, upozorio je advokat povezan sa američkim demokratama.

Prošlog juna, Tramp je optužen za 37 tačaka krivičnih dela zbog tvrdnji da je nezakonito držao veoma osetljive informacije o nacionalnoj bezbednosti u svojoj rezidenciji u Južnoj Floridi. To uključuje strogo poverljive detalje o nuklearnim sposobnostima Vašingtona i njegovim strategijama u slučaju napada na SAD ili njihove saveznike.

Tužioci, predvođeni specijalnim tužiocem Džekom Smitom, tvrde da je Tramp odbio zahteve federalnih zvaničnika da vrati dokumente – od kojih su neki pohranjeni na javno dostupnim lokacijama u Mar-a-Lagu, uključujući i neobezbeđeno kupatilo. Tramp je negirao sve optužbe o nepravednim postupcima i izjasnio se da nije kriv po optužbama.

„Ljudi zaboravljaju koliko su štetni dokazi u tom slučaju na Floridi“, rekao je Mark Elias, koji je predstavljao Demokratski nacionalni komitet (DNC) između 2009. i 2023. godine, u emisiji The Veekend na MSNBC-u u nedelju.

„Reč je bukvalno o tome da bivši predsednik Sjedinjenih Država krade visoko poverljiva osetljiva dokumenta od vlade Sjedinjenih Država, tretira ih kavalirski, pokazuje ih ljudima, čuva ih hteli-nehteli.

Elijas je rekao da bi dokazi, kada budu dostavljeni na suđenju za više od tri meseca, mogli da budu „politički razorni za njega, dodajući da ga „stavlja u stvarne izglede da ode u zatvor na duže vreme”.

Optužnica je bila prvi put da se bivši američki predsednik suočio sa krivičnim prijavama savezne vlade koju je nekada vodio. Tramp je u avgustu 2023. dobio još jednu saveznu optužnicu zbog njegovih navodnih pokušaja da poništi rezultate predsedničkih izbora u SAD 2020.

On se takođe suočava sa odvojenim optužbama zbog optužbi za falsifikovanje poslovnih zapisa u Njujorku, kao i za zaveru za podrivanje izbornih rezultata u američkoj državi Džordžiji.

Tramp, koji je očigledan favorit koji tvrdi da republikanska nominacija predstavlja izazov za verovatnog demokratskog kandidata Džoa Bajdena na izborima u novembru. U direktnoj anketi koju je u nedelju objavio NBC Nevs, Tramp je pobedio Bajdena za pet poena, 47%-42%.

Međutim, ista anketa je pokazala da bi u slučaju da Tramp bude osuđen za krivično delo, Bajden vodio sa 45%-43%.