Švajcarski časovničar kaže da je vreme da se luksuz učini održivim

Švajcarski časovničar kaže da je vreme da se luksuz učini održivim

Biljna koža i reciklirani nerđajući čelik istopljeni u solarnoj pećnici su među materijalima koje ženevski brend satova koristi u svojoj potrazi za pravljenjem održivih luksuznih satova.

Mali start-up ID Geneve pokrenut je 2020. godine, obećavajući da će proizvoditi vrhunske satove sa pristupom kružne proizvodnje koji je prihvatljiv za klimu i životnu sredinu koristeći netradicionalne materijale.

„Ne dolazi u obzir da se koriste kutije napravljene od amazonskog drveta koje će biti ostavljene da skuplja prašinu u ormaru“, rekao je za AFP Nikolas Frojdiger, 35-godišnji suosnivač kompanije.

Umesto toga, 620 satova koje je kompanija do sada napravila predstavljeni su u kompostiranoj ambalaži napravljenoj od algi, koje se mogu rastvoriti u vodi i koristiti kao đubrivo za baštu.

ID Geneve, koja prodaje komade za između 3.600 i 5.000 švajcarskih franaka (4.200-5.800 dolara), već je napravila buku u svetu švajcarskog časovničarstva.

A zujanje je postalo glasnije otkako je američki glumac Leonardo Dikaprio došao kao investitor prošlog oktobra.

Frojdiger, koji je završio Hospitaliti Business School u ​​Lozani, koji je ranije radio u Coca-Coli, došao je na ideju da napravi održivi luksuzni brend satova nakon pohađanja seminara o cirkularnoj ekonomiji.

‘Kredibilna luksuzna alternativa’

O tome je razgovarao sa prijateljem iz detinjstva Sedrikom Mulhauzerom, časovničarom obučenim u prestižnom brendu Vacheron Constantin, i prijateljem dizajnerom, Singalom Deperi Moešom.

Njih trojica su odlučili da stvore „verodostojnu luksuznu alternativu“, rekao je Frojdiger.

Za svoj prvi model, Circular 1, koristili su nerđajući čelik recikliran od ostataka koji su ostali od proizvodnje satova i medicinskih materijala u švajcarskoj regiji Jura.

Otkupili su i neprodate satove većih brendova, koji su bili predodređeni za uništenje, za komponente.

A za delikatne narukvice, delimično su se obratili italijanskoj kompaniji koja koristi komine od grožđa — čvrste ostatke preostale nakon presovanja — kao i britanskom start-upu koji proizvodi biljnu kožu od zelenog otpada sakupljenog u londonskim parkovima.

Trio je takođe otišao u planine Pirineja u Francuskoj da testira solarnu peć, vraćajući se sa ingotima od recikliranog čelika, rastopljenim bez korišćenja fosilnih goriva.

Uskoro se nadaju da će taj deo proizvodnje preseliti u Švajcarsku, usred planova za novu solarnu peć u severozapadnom gradu La Chauk-de-Fonds u planinama Jura.

Tokom sajma inovacija ChangeNov u Parizu prošlog marta, ovaj trio je otkrio isceljivu kompozitnu tehnologiju koju su razvili studenti doktorskih studija sa Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju u Lozani (EPFL).

Studenti, koji su pokrenuli start-up pod nazivom CompPair, kažu da njihova tehnologija omogućava jednostavnu i brzu popravku materijala od ugljeničnih vlakana koji se koriste u oblastima kao što su aeronautika, energija vetra i sportska oprema.

ID Geneve i CompPair su odlučili da se udruže, koristeći reciklirana ugljenična vlakna dobijena iz otpadaka proizvodnje vetroturbina kako bi napravili brojčanike koji se mogu popraviti toplotnim pištoljem ako su ogrebani ili udubljeni, bez potrebe za hemikalijama.

„Želimo da pokažemo da je jednako seksi nositi sat koristeći CompPair tehnologiju kao sat napravljen od 18-karatnog ružičastog zlata“, rekao je Frojdiger.